DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
USA

Az Acurával fog versenyezni Jenson Button?

A brit versenyző állandó jelleggel tervez versenyezni jövőre: sajtóhírek szerint ez az egyik leglátványosabb versenygéppel, az Acura ARX-05-tel valósulhat meg az Egyesült Államokban.

Jenson Button csupán kétszer állt rajthoz a 2017-es szezon folyamán: a Monacói Nagydíjon beugróként a McLarennél, valamint augusztusban a suzukai 1000 kilométeres megbízhatósági versenyen, amely bevallása szerint újra lángra lobbantotta szenvedélyét a motorsport iránt. A pilóta teljes szezont akar futni 2018-ban, és nyilatkozata alapján rokonszenvez az amerikai IMSA WeatherTech SportsCar bajnokság prototípus géposztályával.

Hondával való kapcsolata miatt a motorsport.com szerint elsősorban a Penske csapatnál köthet ki, amely a jövőre debütáló, nagy felhajtással övezett Acura ARX-05 prototípusokat versenyezteti majd – az Acura a Honda luxusmárkája elsősorban az Egyesült Államok piacán. Az egyik autót Juan Pablo Montoya és Dane Cameron vezetik majd, a másik egységben Helio Castroneves csapattársát azonban még nem nevezték meg, ráadásul a három hosszútávú IMSA-versenyen tovább bővül az autók legénysége.

Roger Penske a lapnak elmondta, a döntés kizárólag a Honda és Acura kezében van, akik minden bizonnyal beszéltek már Buttonnal. A Honda Performance Development elnöke, Art St. Cyr elismerte, kapcsolatba léptek a 2009-es világbajnokkal, de esélyeit nem részletezte: „Felmerültek aggodalmak időpontütközések miatt, melyekről beszéltünk vele, de egyelőre nem hoztuk meg végső elhatározásunkat a versenyzőkről, ezért nem igazán akarok igennel vagy nemmel válaszolni. Személyesen nem egyeztettem Jensonnal” – mondta.

Az motorsport.com szerint Button egy másik hasonló jellegű szériában, a japán Super GT-ben (ennek versenye a suzukai 1000 kilométeres) is kiköthet egy Honda NSX-szel: érdemes megjegyezni, hogy ez a program nem ütközne az említett három hosszútávú IMSA-versennyel. Amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy mind a Penske, mind Jenson Button érdeklődik a Le Mans-i 24 óráson való szereplés iránt, de csak abban az esetben, ha ez az LMP1-ben, az abszolút győzelemre való eséllyel történik meg.

„Szeretnék egyszer indulni Le Mans-ban, de abban nem vagyok biztos, hogy a mostani a megfelelő idő belevágni. Az LMP2-es kategóriát lenyűgözőnek tartom, rengeteg csapat van ott, számos tehetséges versenyző. De ott van a P1 is, én pedig nem tudnék megbarátkozni azzal, hogy másoknál 20 másodperccel lassabb autóval versenyezzek” – beszélt a 37 éves pilóta karrierje hátralevő részének céljáról.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: