DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
USA

IndyCar: Tömegbaleset, Montoya-siker a szezonnyitón

A kolumbiai pilóta ismét győzelemmel kezdett, az eredeti pole-pozíciós nem tudott elrajtolni, tízen ragadtak egy kanyarban, és bemutatkoztak a korábbi F1-es pilóták St Petersburgben.

Egy fontos változás már az IndyCar St Petersburgben zajló nyitófutamának rajtja előtt lezajlott, a pole-pozíciót szerző Will Power, 2014 bajnoka ugyanis nem tudott elindulni a nyitányon. Az első beszámolók gyomorvírusról szóltak, majd kiderült, rossz közérzetét nem ez, hanem a pénteki balesete során elszenvedett enyhe agyrázkódás okozza. Az ausztrál pilóta helyét Oriol Servia vette át a 110 körös futamra.



A pole-pozíciót Powertől eközben Simon Pagenaud örökölte meg, aki jó rajtja után irányítása alatt tartotta a verseny első szakaszát. Később az újonc Conor Daly is vezette a futamot, mivel a többiekkel ellentétben nem állt ki az első sárga zászlós periódusnál, majd a tavalyi verseny második helyezettje, Juan Pablo Montoya került az élre, aki a leintésig meg is őrizte pozícióját.

A versenyen két alkalommal kellett biztonsági autót beküldeni, először Marco Andretti megpördülése miatt, aki a Luca Filippi ellen indított optimista manővere következtében állt meg menetiránnyal szemben a pályán. Az újraindítást követően Carlos Munoz Graham Rahalt eltalálva váltott ki tömegjelenetet, tíz autó torlódott fel a kanyarban.

2,3 másodperces fölénnyel az előző évhez hasonlóan Juan Pablo Montoya nyerte a szezonnyitót csapattársa, Simon Pagenaud előtt. A Penske kolumbiai pilótája 15. győzelmével Alex Zanardit érte utol. A dobogóra a legjobb hondás versenyző, Ryan Hunter-Reay fért még fel, a futam zárószakaszában megelőzve Helio Castronevest. A visszatérő Mihail Aljosin, valamint Takuma Sato követték őket, a japán pilóta annak ellenére végzett a legjobb hat között, hogy már az első körben hibázott és utolsó pozícióba esett vissza.

A címvédő Scott Dixon 7. pozícióval indított, Daly azonban visszaesett a 13. helyre, miután az első szárny problémája miatt be kellett iktatnia egy kényszerkiállást. Alexander Rossi legjobb újoncként 12. helyen végzett, a szintén Formula-1-es múltú Max Chilton pedig a 17. pozícióban zárt. A Munoz-féle kavalkádban részt vevő Oriol Servia 18.-ként futott be, a tavalyi indianapolisi 500 mérföldesen szerzett súlyos sérülése óta először versenyző James Hinchcliffe előtt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: