DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 14. kedd
USA

Montoya arca ismét felkerült a legendás trófeára

Noha végül nem ő lett a sorozat idei bajnoka, Juan Pablo Montoya az Indy 500 győzteseként mégis bajnoknak járó ünneplést kap az IndyCartól. Arcképe másodszor került fel a híres trófeára.

16C_5165



A legendás 500 mérföldes oválpályás futam hagyományainak egyik legfontosabb elemét képezi a Borg-Warner trófea, ami 162,5 cm magasságával és 45 kg tömegével az autósportban szerezhető egyik legnagyobb serleg. A trófeát 1936-ban álmodták meg, de visszamenőleg is felkerült rá minden év futamgyőztesének arcképe, egészen a kezdetektől, az 1911-es versenytől fogva. Montoyáét a 2000-es Indy 500-sikere után másodszor faragták fel rá, amelynek hivatalos felavatását szerda este tartották Indianapolisban.

„Nagyon különleges számomra, hogy itt lehetek, hiszen amikor legutóbb nyertem, nem lehettem részese ennek a folyamatnak. Azon a télen már Európában voltam és a Formula-1-es karrierem kezdetére készültem” - emlékezett vissza. „Csak akkor láthattam az arcképemet, amikor a következő évben idejöttünk versenyezni az F1-gyel. Most, hogy végre itt lehetek, jobban átérezhetem a történelmi vonulatát. Ugyan az én arcom van rajta, de mindenkiének ott kellene lennie, aki az autón dolgozott.”

CV0UIhdWcAAIG-_

Látszanak az idő nyomai? Montoya arca 2015-ben (felül) és 2000-ben (alul)

A trófeából csak ez az egyetlen készült, ami mindig az Indianapolis Motor Speedway tulajdonában marad, a győztesek tehát nem vihetik haza - ők ehelyett egy 46 cm-es másolatot kapnak.

Az arcmásokat 1990 óta minden évben Will Behrens szobrász készíti - először egy életnagyságú fejalakot farag meg, aminek aztán a kicsinyített mása kerül rá a trófeára. Montoya az elkészítés ideje alatt tett nála látogatást, és lenyűgözte őt a hasonlóság. Ezt az alábbi videó örökítette meg:

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: