DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
USA

Rahal újabb lépést tett a bajnoki cím felé

Inkább taktikai, mintsem kerék-kerék elleni csaták jellemezték az IndyCar mid-ohiói futamát: az utolsó kerékcsere-szakasz után az amerikai állt az élre, és vissza sem nézett, második győzelmét szerezve idén.

Néhány versennyel ezelőtt úgy tűnt, hogy Juan Pablo Montoyának elég csak konstans eredményeket szállítania, és megszerezheti karrierje második amerikai open wheel-bajnoki címét. Hiszen eddig sem penskés csapattársai, a címvédő Will Power és Helio Castroneves, sem a ganassisok, Scott Dixon és Tony Kanaan nem tudott olyan kiegyensúlyozottan teljesíteni, mint ő. Senki nem számított azonban arra, hogy egy olyan versenyző veszi célba őt két futammal a vége előtt, aki az elmúlt két szezonban egy 18. és egy 19. helyet gyűjtött összetettben, és aki nem mellesleg az év elején még leírt Honda-csomaggal versenyez.

Noha az IndyCar idei szezonjában láttunk már egyet, s mást, a mid-ohiói verseny előtt nem sokan számítottak arra, hogy a 13. helyről induló Graham Rahal húzza be a diadalt. A szombaton pole-t szerző Scott Dixon a verseny elején még remekül tartotta magát – Lexingtont akár Dixontonnak is át lehetne nevezni, hiszen az itteni nyolc versenyből ötször ő állt a dobogó tetején – de a stratégia, és a középmezőny harcai maguk alá temették, végül azonban mégis tudott hozni Juan Pablo Montoyán, és a negyedik pozícióban zárt.



A kolumbiait szintén csak a nyitó szakaszban láttuk az élbolyban, a harmadik sárga zászlós szakasz után rossz ütemben állt ki, majd eltűnt a középmezőnyben – végül a 11. lett. Rahalnak viszont óriási mázlija volt, hiszen pont a sárga belengetésekor tudta megejteni utolsó kiállását, így a restartkor ő állt a legjobb pozícióban. Győzelme csak egy esetben forgott veszélyben, amikor a zöld zászló után Justin Wilson próbálkozott mellette, de végül az amerikai megtartotta helyét, és ki sem engedte kezéből a vezetést a leintésig.

A versenyt kisebb koccanások színesítették, Takuma Sato és Charlie Kimball nem egyszer volt részese ezeknek a párharcoknak, háromszor is szükségessé téve a pace car behívását. Az ohióiként hazai pályán, családja előtt diadalmaskodó Rahal mögött végül Justin Wilson megőrizte második helyét, meglepetésre pedig Simon Pagenaud ért célba a harmadik pozícióban, legjobb penskésként.

Ezzel a győzelemmel Rahal mindössze 9 pontra faragta hátrányát Montoya mögött, és Scott Dixon is csak 35 egységgel van lemaradva a kolumbiaitól – két versennyel a vége előtt ennél nem is lehetne izgalmasabb a végjáték, és a sonomai pontduplázás miatt még egészen sok variáció van a 2015-ös IndyCar-szezon végkifejletére. Folytatás augusztus 23-án, Poconóban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: