DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 22. szerda
USA

Leintés utáni tömegbaleset Amerikában

Az autósport veszélyes üzem, ezt minden résztvevője tudja, de az alábbi videó arra figyelmeztet mindenkit, hogy olykor bizony még a leintés utáni pillanatokban is bekövetkezhet a baj.

Az eset szombaton, a NASCAR betétsorozataként futó TUDOR Championship versenyén történt. A futam szakadó esőben zajlott, és Jan Heylen autója két körrel a leintés előtt a célegyenes végén megadta magát. Miután utoljára is elhaladt a sérült jármű mellett versenytempóban a mezőny, a pályamunkások megkezdték Heylen autójának mentését, a biztonsági autót a célegyenes végén, látszólag a célvonaltól biztonságos távolságra leparkolva.

A leintésnél azonban beütött a krach, miután a szakadó esőben a célvonalon átszáguldva többen is elvesztették uralmukat versenygépük felett. Közülük James Davison autójával belecsapódott az egy helyben álló safety car hátuljába, amely az ütéstől elemelkedett a földről, miközben a versenyautó nagy sebességgel továbbcsúszott a mentést végző pályamunkások felé, akik közül két embert kórházba szállítottak. Jan Heylent is megvizsgálta az orvosi csapat, de ő jól van, és a hírek szerint a két pályamunkás sincs életveszélyben.

Néhány másodperc leforgása alatt egyébként még három versenyautó kicsúszott és leparkolt a safety car közvetlen környezetébe, így egy kisebbfajta parc fermé alakult ott ki a leintés után. Jules Bianchi tavalyi szörnyű suzukai balesete óta tudjuk, milyen súlyos következményekkel járhat, ha a pályamunkások nem elég körültekintően végzik egy sérült autó mentését, és a mostani este még inkább arra emlékeztet, az ördög sosem alszik, még a leintés után sem! 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: