DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
USA

IndyCar: Együtt kell élni a balesetekkel

Sokan aggódnak az IndyCar autóinak biztonságossága miatt az elmúlt hét során történt balesetek után. A rutinos Tony Kanaan szerint ez a versenyzéssel jár, és mindenkinek el kell fogadnia, hogy bármi megtörténhet.

Az idei Indy 500-ra való felkészülés során öt nagy baleset történt már a pályán, ebből négy hasonló körülmények között: az autó a falnak csapódott, egy pillanatra fejtetőre fordult, némelyek pedig a talajtól is elemelkedtek. Az első idei oválpályás versenyen ez aggodalmat ébresztett azt illetően, hogy az új autók aerodinamikája veszélyes lehet az ilyen tempós pályákon.

A hétvégi futam előtt egyre gyakoribb beszédtéma a biztonság, különösen James Hinchcliffe hétfői bukása során, ami már sérüléssel is járt. A sajtótájékoztatón is ez volt a fő csapásirány, ám a brazil Tony Kanaan, aki már több mint egy évtizede tagja a mezőnynek, a realitás talaján maradva próbált mindenkit nyugalomra inteni.

JGS_8825-1



„Ez egy nagyon veszélyes sport, de mindig is az volt. Hány társunkat tudnánk megnevezni, akik a versenyzés miatt már nincsenek velünk? És mi, pilóták teljes mértékben tudatában vagyunk ennek. Amikor beugrunk az autóba, egyik alkalommal sem lehetünk benne biztosak, hogy ki is fogunk szállni belőle vagy hogy egy darabban szállunk-e ki” - ismerte el.

„Ezzel együtt kell élnünk, és emiatt vagyunk mások, mint a többi ember. Nem mindenki lenne erre képes. Kemény dolog azt látni, amint egy barátunk megsérül, vagy elveszíteni egy barátot, de mind ezt a sportot választottuk. Nem célom, hogy bárkit is megbántsak a mezőnyben, de ha valaki nem tud ezzel a gondolattal megbarátkozni, akkor nem is kellene versenyautóban ülnie.”

A Ganassi autóját vezető 40 éves Kanaan hozzátette, semmilyen félelem nincs benne a hétvégi futammal kapcsolatban, noha a nagy bukások mindig benne vannak a pakliban.

„Ha baleset részesei vagyunk, bármi megtörténhet. Amit láttunk, az négy teljesen különböző baleset volt. Én bízok a mérnökökben, akik az autók aerodinamikáját építették, és nem aggódok semmi miatt. Bukások mindig történnek, és utáljuk őket, de ezek is a munkánk részét képezik” - mondta.

„Ha egy napon nem érzem magam biztonságban, az lesz az a nap, amikor átállok a kamera másik oldalára. Versenyző vagyok, így versenyezni akarok most vasárnap. Az Indianapolis 500 jön, ami a keményfiúknak való.”

 

A MEEX különleges akciójának köszönhetően most mindössze 8990 forintért látogathat ki a Magyar Nagydíj három napjára mindenki, aki érvényes diákigazolvánnyal rendelkezik. Az ajánlat részleteiről itt olvashatsz részletesen.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: