DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Túraautó

Esőkáosz és Michelisz-felzárkózás Sydney-ben

Őrült piros zászlós versennyel indult a TCR World Tour első ausztrál hétvégéje. Michelisz kalandos futam után a 8., így pontazonosság alakult ki az élen.

Több hónapos szünet után a Sydney Motorsport Parkban, a TCR Australia fordulójának keretein belül folytatódott a TCR Világsorozat 2023-as idénye. A szabadedzéseken a Lynk & Co autói diktálták a tempót, az időmérőn megérkező eső azonban kibabrált velük, Ma Qing Huát leszámítva mindegyikük – így az összetettben második Yann Ehrlacher is – kiesett már a Q1-ben.

A bajnoki tabellát vezető Michelisz Norbert csak részben tudta ezt kihasználni, a vizes pályán igencsak csúszkáló Hyundaijal nyolcadik lett a kvalifikáción, míg csapattársa, Mikel Azcona harmadikként zárt. A pole-t és a második rajthelyet két helyi menő, Ben Bargwanna és Will Brown sajátította ki.

tcr-brown



Az első futamra már péntek este sor került, méghozzá a World Tour történetében először villanyfényes körülmények között. A kaotikus első körök nem alakultak jól Michelisz számára, egy ízben a fűre is lehajtott, így egészen a 18. hely környékéig csúszott hátra. Eközben Brown tört az élre, Bargwannát pedig Azcona és Rob Huff is átlépte, de a mezőny közepén Ehrlacher is bejött a top 10-be.

Néhány kör elteltével aztán a kontaktok miatt – Michelisz is ütközött Zac Soutar autójával, amely nagy tempóval sodródott ki a pályáról – beküldték a safety cart. Mindeközben pedig az eső is rázendített Sydney-ben, ami elképesztő jeleneteket idézett első az újraindítás utáni első kanyarban: gyakorlatilag a mezőny 80 százaléka kirongyolt a bukótérbe. A versenyirányítás egyből piros zászlóval félbe is szakította a futamot.

 

Miután az autókra felkerültek a vizes pályára alkalmas abroncsok, néhány SC-kör után folytatódott a 17 körös futam. Az élen nem történt változás: Brown győzött az állandó World Tour-szereplők előtt, akik közül Azcona lett a második, és bár a hatékonyan felzárkózó Ehrlacher futott be harmadikként, ám őt utólag öt másodperces büntetéssel sújtották, így visszacsúszott a hatodik pozícióba, a pódium alsó fokát pedig Ma örökölte meg.

Michelisz is apránként lépdelt előre a 15. helyről, s végül a nyolcadik pozícióban intették le. Ez viszont azt is jelentette, hogy Ehrlacher a pontok számában éppen utolérte Norbit, s Azcona és Rob Huff is közelített rá.

Folytatás szombaton még két futammal: a második versenyen a mostani eredmény alapján startolnak, de a top 10 sorrendjét megfordítják, míg a harmadik viadalnak a hétvégén addig szerzett pontok alapján alakul ki a rajtrács.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: