DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Túraautó

Albon győzelmet szerzett a DTM-ben

Az F1-et megjárt versenyzőnek tökéletes napja volt a Nürburgringen, pole-pozíciót és győzelmet ért el a Ferrarival. A szárazon is kaotikus futamon a mezőny több mint harmada kiesett, kétszer volt bent a safety car.

Alex Albon szerezte meg a vasárnapi rajtelsőséget a Nürburgingen a nedves pályán tartott időmérőn – a Ferrari első pole-pozícióját a német szériában. A thaiföldi remek rajtot véve meg is tartotta a vezető pozíciót Daniel Juncadella és az egy pozíciót javító Michael Ammermüller előtt, és gyakorlatilag végig kézben tartotta a versenyt, annak ellenére, hogy számos biztonsági autós fázis nehezítette meg a dolgát.

Az első incidens, melyet safety car követett, már az első körben megtörtént, mikor Maximilian Bühk autója kötött ki a bokszutca falában a célegyenesben. A 10. körben következett a következő, safety cart kiváltó incidens, Hubert Haupt félrehúzódó Mercedese miatt.

Ezúttal furcsa helyzet alakult ki: az első nyolc helyezett nem állt még ki a kötelező kerékcserére, a többiek azonban már jártak a bokszban, legelöl a kilencedik helyen Albonnal. A thaiföldi harmadik rajtját is kiválóan vette: frissebb gumikon könnyedén körbeautózta az ellenfeleket, és már a kör végén harmadik volt. Albon a 25. kör elején visszavette a vezetést is, megelőzve az addig vezető Christian Klient, aki még mindig adós volt kiállásával.



A hibátlan futamot teljesítő, kiváló tempót diktáló Albon öt másodperces előnnyel megszerezte első győzelmét a DTM-ben: nyolc futam alatt a hatodik győztessé vált a szériában. Juncadella második, Marco Wittmann harmadik lett, azaz az első három rajtpozícióján futott be, ami legkevésbé sem tükrözi, mennyire fordulatos és kaotikus volt száraz pályán is a 38 körös verseny a Nürburgringen.

A 23 elrajtoló versenyző közül 14-en értek csak célba, a kilenc kieső között volt a bajnokság éllovasa, Kelvin van der Linde is, akit egyik riválisa, Liam Lawson ütött ki a második biztonsági autós fázist követően. A 11. helyről induló Lawson a negyedik pozícióban is járt, de aztán katasztrofálisan alakult futama: két defektet kapott, a Van der Lindével való ütközésért áthajtással büntették, négyszer járt a bokszban, végül pedig ötödször is kihívták, hogy betolják a bokszba.

A 129 pontos Van der Linde előnye a kiesés ellenére is jelentős a bajnokságban, a negyedikként beérő Maximilian Götz 96-ra tornázta pontjai számít, míg Wittmann 94 egységével feljött a harmadik helyre. 82 ponttal Albon a negyedik, a 80 ponton maradó Lawson két pozíciót is elveszített, a szezonnyitó nyertese már csak ötödik.

A 2. futam eredménye, Nürburgring: 

  Pilóta Csapat Idő/hátrány
1 Alexander Albon Ferrari 1:00:08.110
2 D.Juncadella Mercedes 4.634
3 Marco Wittmann BMW 7.994
4 Maximilian Götz Mercedes 8.759
5 Esteban Muth Lamborghini 9.448
6 Lucas Auer Mercedes 21.742
7 Arjun Maini Mercedes 22.788
8 Timo Glock BMW 43.746
9 Vincent Abril Mercedes 47.261
10 Nico Müller Audi 47.334
11 C.Haase Audi 48.598
12 Esmee Hawkey Lamborghini 49.015
13 Christian Klien McLaren 52.467
14 M.Winkelhock Audi 1:11.731
  Liam Lawson Ferrari kiesett
  K.van der Linde Audi kiesett
  M.Rockenfeller Audi kiesett
  M.Ammermüller Porsche kiesett
  S.van der Linde BMW kiesett
  Hubert Haupt Mercedes kiesett
  Luca Stolz Mercedes kiesett
  Philip Ellis Mercedes kiesett
  Maximilian Buhk Mercedes kiesett
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: