DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Túraautó

Rast nyert, de Paffett és a Mercedes a bajnok

Sorozatban hatodik győzelmét szerezte az Audi pilótája, amire még soha senki nem volt képes a DTM-ben, de a címet így sem tudta elhappolni a 2005 után diadalmaskodó brit és a távozó Mercedes elől.

Hárman érkeztek meg úgy a DTM második hockenheimi futamára, hogy még volt esélyük a bajnoki címre: Gary Paffett, Paul di Resta és René Rast. A pole-ból a BMW-s Marco Wittmann indulhatott a szezonzárón, de az előző öt versenyt megnyerő Rast azonnal az élre állt, Paffett pedig megtartotta harmadik helyét. A hétvége előtt még éllovas Di Resta volt a legrosszabb helyzetben: az első körök után mindössze a 10. pozícióig tudott előrejönni.

paffett-dtm-hockenheim-1



A skót a teljes mezőnyből elsőként tudta le a kötelező kerékcseréjét, míg az élen harcoló két aspiráns közül előbb Paffett, majd Rast állt ki, de kettejük között így sem változott a sorrend. Ellenben Edoardo Mortara és Bruno Spengler között majdnem történt egy ütközés is a bokszutcában, előbbi pilótát, illetve egész pontosan a csapatát vizsgálták is veszélyes kiengedés miatt – igaz, végül büntetést nem osztottak ezért.

Az élbolyból Wittmann cserélt utolsóként, addigra azonban a korábban kiállók már jobb tempót diktáltak, így Paffett átlépte őt. A BMW-s persze nem hagyta annyiban, hamar visszazárkózott a britre, aki a bajnokságot szem előtt tartva nem is kezdett el harcolni vele. Miután a teljes mezőny megejtette a maga kerékcseréjét, ezzel vissza is állt a Rast, Wittmann, Paffett sorrend az élen, míg Di Resta az extrém stratégia ellenére is maradt tizedik.

A leintésig pedig már nem is változott az élboly sorrendje: Rast sorozatban hatodszor is győzni tudott, ezzel újabb rekordot állított fel e tekintetben. Wittmann és Paffett révén mindhárom német márka képviseltette magát a dobogón, harmadik helyével pedig utóbbi négypontos előnnyel megszerezte második bajnoki címét: a jövőre immár a Formula-E-ben szereplő brit 13 esztendő elteltével tudott ismét diadalmaskodni a DTM-ben! A Mercedes így mindhárom bajnoki címet bezsebelve távozik a sorozatból – igaz, az egyéni összetett második helyét elveszítették Rasttal szemben a végül pontot sem szerző, csupán 14. helyen befutó Di Restával.

A 2. futam végeredménye:

1. Rene Rast Rosberg Audi 58m03.981s
2. Marco Wittmann RMG BMW 3.786s
3. Gary Paffett HWA Mercedes 15.838s
4. Nico Muller Abt Audi 17.241s
5. Robin Frijns Abt Audi 18.942s
6. Bruno Spengler RBM BMW 21.004s
7. Augusto Farfus RMG BMW 21.460s
8. Philipp Eng RMR BMW 24.458s
9. Joel Eriksson RBM BMW 28.683s
10. Timo Glock RMR BMW 30.003s
11. Mike Rockenfeller Phoenix Audi 33.406s
12. Loic Duval Phoenix Audi 33.587s
13. Edoardo Mortara HWA Mercedes 34.985s
14. Paul Di Resta HWA Mercedes 38.204s
15. Daniel Juncadella HWA Mercedes 38.869s
16. Jamie Green Rosberg Audi 40.132s
Kizárták:      
  Lucas Auer HWA Mercedes  
  Pascal Wehrlein HWA Mercedes  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: