DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Túraautó

Glock kiakadt: Manipulálja a futamokat az Audi

Több panasz érte már a bajnokságot vezető gyártót, egy ütközés után pedig Timo Glock végleg kifakadt: az Audi feláldozza kevésbé fontos pilótái versenyét, hogy az ellenfeleket akadályozza.

A DTM egyéni, konstruktőri és csapatbajnokságát vezető Audit nem először érte az a vád, hogy a címért nem harcoló versenyzőit felhasználja a futamok eredményének befolyásolására: a rivális BMW és Mercedes többször úgy érezte, az Audi feláldozza egyes pilótái versenyét, hogy az ő autóikat akadályozza. Az összetettben 14. helyen álló Nico Müller többször is ebbe a nemkívánatos pozícióba került már, a nürburgringi hétvége során Timo Glockkal akadt össze.

A páros egy féktávon összeütközött, Müller kiesett, Glock nyolcadikként ért célba: bár a német BMW-s volt az, aki figyelmeztetést kapott az esetért, a versenyző kiakadt az Audira.

„Kínos az Audi számára, hogy ilyen módon manipulálják a versenyeket. Már ismerjük ezt a játékot Moszkvából, Zandvoortból és más versenyekről. Az Audi szereti feláldozni a versenyzőit, Nico pedig ügyesen játssza a szerepét, nem is kérdés. Nagyon sajnálom őt, hogy részt kell vennie ebben a játékban” – fogalmazta meg kemény kritikáját Glock a motorsport.com-nak. „Nem őt hibáztatom a balesetért, a probléma azzal van, hogy az Audi ebbe a helyzetbe hozza őt. Akiket sajnálhatunk emiatt, azok a rajongók és akik korrekt módon játszanak. Meglátásom szerint a Mercedes és a BMW így tesz. De láttuk a múltban ezt már néhányszor: az Audi azért csinálja, mert meg kell nyerniük a bajnoki címet.”

Az ex-F1-es német továbbment, és azt állította, a baleset után Müller biztonsági autós fázist akart előidézni: „Amikor lapos gumival még két körön át kint marad, egyértelmű, mit akarnak elérni. Keményen agyalni kezdtek rajta, hogy ez biztonsági autóhoz vezethet-e, és mekkora előnnyel járna az nekik” – vázolta fel összeesküvés-elméletét Glock. Nico Müller a futam után azt állította, abban bízott, hogy be tudja fejezni versenyét.

A vasárnapi futam győztese, a mercedeses Robert Wickens baja is meggyűlt a rivális márkával: „Az audis fiúk ügyeskedni próbáltak, egészen nyilvánvaló volt, mit akarnak csinálni. Végső soron ez is a sport része, én mégis úgy éreztem, túllépték a határt, mivel egyértelműen fékteszteltek engem kanyarcsúcspontokon, nem gyorsítottak ki megfelelően. Ez nem nevezhető korrekt versenyzésnek, de ez van. Nem történt ütközés, így nincs kit hibáztatni” – magyarázta a kanadai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: