Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. december 10. szombat
Túraautó

Wittmann: Minden egyes pontért meg kellett küzdenem

Marco Wittmann megcsinálta: a Német Túraautó Bajnokság szezonzáró futamán elért negyedik helyezésével a huszonhat esztendős német pilótát 2014 után idén ismét a DTM egyéni bajnokaként intették le a célban!

Marco Wittmann ezzel a széria történetének első olyan BMW-pilótája lett, aki két bajnoki címmel büszkélkedhet, egyúttal az első versenyző, aki negyedik szezonjában már második abszolút győzelmét ünnepelheti.

A 2016-os versenyszezon tizennyolcadik futamának leintése után készített interjúban Marco Wittmann a rendkívül kiélezett mezőnyről és a Hockenheim-i szezonzáró sorsdöntő momentumairól beszélt.

wittmann-dtm-2016-championship (1)Marco, kétszeres DTM-bajnok vagy – milyen érzés?

„Fantasztikus! Nagyszerű érzés az első BMW-pilótának lenni, aki ezt elmondhatja magáról. De az első alkalom kicsit talán intenzívebb élmény volt. Az idei ugyanakkor azt is megmutatta, hogy a 2014-es győzelem sem egy hirtelen jött szerencsehullám eredménye volt. Nem sok olyan DTM-pilóta van, akinek kétszer is sikerült elnyernie az egyéni bajnoki címet, és mint ilyen, roppant büszke vagyok arra, hogy eme rendkívül elit társaság tagja lehetek.”

Mi volt a siker kulcsa az idei szezonzárón?

„Ahogy az egész szezon során, úgy ezúttal sem hagytam, hogy magával ragadjanak az érzelmeim. Mindvégig megpróbáltam nyugodt maradni. A riválisaink ugyanakkor idén kiváltképp erősek és versenyképesek voltak, nehéz feladat elé állítva minket. Edoardo Mortara egy kőkemény ellenfél volt, aki megérdemelte volna a győzelmet. Én talán egy kicsit élelmesebb voltam idén. Távol tartottam magam az összes kétes szituációtól és sikerült pontot szereznem szinte mindegyik futamon. Háromszor ráadásul győznöm is. A végére rendkívül szoros lett a küzdelem, de úgy vélem, megérdemeltük a győzelmet.”

A 2014-es vagy a 2016-os versenyszezon volt nehezebb?

„Egyik sem csak a győzelemről szól. 2014-ben is ugyanolyan keményen meg kellett dolgoznom a sikereimért, mint idén. A rajongóknak az idei szezon bizonyára izgalmasabb volt, hiszen a címek csak a legutolsó futamon dőltek el. 2014-ben ezzel szemben már a szezon vége előtt bebiztosítottam magamnak a győzelmet. A 2016-os év fantasztikus versenyeket hozott: a mezőny telis-tele volt vérprofi pilótákkal, és mint ilyen, minden egyes pontért meg kellett küzdenem. A riválisok egyáltalán nem könnyítették meg a dolgomat, de mindvégig nyugodt maradtam és igyekeztem az erősségeimre összpontosítani. A második bajnoki cím a jutalmam.”

wittmann-dtm-2016-championship (2)

Edoardo Mortara volt idén a legfőbb ellenfeled. Mi a véleményed róla?

Wittmann: „Megemelem a kalapom a teljesítménye előtt. Egy fantasztikus pilóta és egy remek ember. Oroszlánként küzdött és mindent megtett annak érdekében, hogy felérjen a csúcsra ezen a hétvégén. Egy hajszállal sikerült csak megelőznöm. Edo, akárcsak a pilóták közötti pontverseny harmadik helyén végző Jamie Green is, fantasztikus szezont tudhat maga mögött és elképesztő show-val kápráztatta el a rajongókat. Résen kell majd lennem jövőre is, hiszen mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy elnyerje tőlem a bajnoki címet.”

Kinek tartozol különös köszönettel ezért a sikerért?

 „A srácoknak a BMW RMG csapatnál és a BMW Motorsport családjából mindenkinek. Teljes mértékben otthon érzem magam és tudom, hogy mindenki százszázalékosan támogat. Versenyzőként semmit nem érsz a csapatod nélkül. A szerelők és a mérnökök keményen megdolgoztak azért, hogy minden alkalommal a legjobb autóba üljek be, a box-csapatom pedig minden versenyen hibátlan teljesítményt nyújtott. A győzelmünk és a vereségünk is közös. Minden okunk megvan rá, hogy ünnepeljünk egy nagyot! A családom ugyancsak kivételes szerepet játszott abban, hogy ismét felérjek a csúcsra. Mindenben támogattak. Most már végre lazíthatok és elkezdhetek feltöltődni a következő szezonra.”

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: