DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Túraautó

Nagy Norbert bronzéremmel zárta az ETCC-szezont

Mind a bajnoki cím, mind a harmadik hely sorsa az utolsó körben dőlt el a túraautó Európa-kupán. A Zengő Motorsport pilótája kalandos futam végén, ütközést megúszva örülhetett.

Az ETCC idényének hatodik, utolsó hétvégéje Imolában zajlott – többek között a Formula-3-mal együtt, ahol szintén bajnokavatás történt, Lance Stroll nyerte azt a szériát –, miután pedig az első, Igor Stefanovski által megnyert versenyen Kris Richard második, Petr Fulin pedig csak negyedik helyen ért célba, őrségváltás történt a tabella élén: a cseh pilótát svájci riválisa előzte meg 2 pont különbséggel, fej-fej mellett vághattak neki az utolsó versenynek. Nagy Norbert hatodik helyével közelebb került a tabella harmadik pozíciójához.

A bajnoki cím csak a futam legvégén dőlt el: Petr Fulin vezette a versenyt Aku Pellinen és Richard előtt – ez a csehnek jelentett sikert, Pellinentől azonban várható volt, hogy maga elé engedi csapattársát, Richardot. Az utolsó körökre azonban bejött a biztonsági autó, lehetetlenné téve a helycserét. A legutolsó körben újraindult a verseny, Pellinen félreállt, Richard második helye pedig azt jelentette, hogy Fulinnal pontegyenlőségben, 109 egységgel zárta a szezont. Ebben az esetben a helyezések száma mérvadó: a versenyzők 5-5 győzelmet gyűjtöttek, a második helyek száma azonban 3-2 Richard javára, így ő vált a sorozat 2016-os bajnokává.



Nagy Norbert a futam elején ütközött Peter Riklivel – ellenfelével a harmadik helyért –, a kontaktus a svájci pilóta kiesésével és Nagy mezőny végére esésével járt. A magyar pilóta felzárkózott a nyolcadik helyre, sérült autójával azonban komoly veszélyben volt a biztonsági autós újraindításnál a mögötte levő Christ-Johannes Schreiberrel szemben, aki erős tempót diktált, de egy áthajtásos büntetés miatt hátraesett. A képlet egyszerű volt: ha Nagy elöl marad, övé a bajnoki harmadik hely, de ha Schreiber megelőzi, pontegyenlőséggel Riklié a kedvezőbb pozíció. Nagy elöl maradt, a Zengő pilótája harmadik helyen zárta az összetettet.

„Megvan a harmadik hely! Nem sokon múlott, de töréstesztből a SEAT újra levizsgázott, bicebócán, de végigment” – örült az eredménynek közösségi oldalán Nagy. „Akármennyire is ránk nőttek a kezdeti lendület után az év közben az újonnan vásárolt TCR-es autók, és Portugáliában is kiszökött a defektes gumin 20 pont, de a végén mi megyünk Párizsba átvenni a bronzérmet.”

A magyar pilóta 58 pontot gyűjtött a szezon folyamán, bár nyernie nem sikerült, háromszor is dobogóra állt.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: