DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
Egyéb

Stroll a Formula-3 bajnoka – irány az F1?

Ha a még csak 17 éves kanadai a pletykáknak megfelelően Felipe Massa helyén fog kikötni, bemutatkozását Európa-bajnokként ejtheti meg. Nem akármilyen eredmények állnak a fiatal pilóta mögött.

Miközben a Formula-1-es mezőny Sepangban teljesítette idei egyik legfordulatosabb versenyét, a jövő évi rajtrács potenciális tagja, Lance Stroll Imolában versenyzett az F3-as Európa-bajnokságon. A Prema Powerteam kanadai pilótája tekintélyes előnnyel érkezett a szezon utolsó előtti fordulójára, és mindhárom versenyre megszerezte a pole-pozíciót. Az első felvonásban a finn Niko Kari – a Red Bull utánpótlásának tagja – legyőzte őt, Stroll bajnoki előnye azonban tovább nőtt, 86 pontra. Ebből 75-öt kellett megőriznie a vasárnapi harmadik futam végéig, hogy Olaszországban bebiztosítsa a bajnoki címet.

Végül nem volt szükség arra, hogy az utolsó versenyig várjon, a vasárnap délelőtti futamon számos pilóta kiesett, köztük legközelebbi riválisa, Maximilian Günther. Stroll előnye a verseny megnyerésével 100 pont fölé kúszott, ez pedig azt jelentette, hogy bebiztosította az Európa-bajnoki címet, habár a szezonból négy futam még hátravan. A 17 éves Lance Stroll dominálta a Formula-3 2016-os szezonját, az eddigi 26 futamon 10 győzelmet szerzett, és az évad első versenyeit leszámítva nem fért hozzá kétség, hogy ő a végső győzelem toronymagas favoritja.



Ha hihetünk az utóbbi hetekben egyre erősödő spekulációnak, Lance Stroll Max Verstappenhez hasonlóan az F3-ból egyenesen a Formula-1-be fog fellépni, és ő veszi át a visszavonuló Felipe Massa helyét. Az ősz folyamán Stroll számos teszten vesz részt a Williams kétéves autójával, hogy értékes tapasztalatot gyűjtsön a bemutatkozás előtt.

Kétségtelen, hogy Strollt családjának vagyona segíti a királykategóriáig, a fiatal versenyző csak az említett tesztprogramért 20 millió eurót tett le az asztalra a Williamsnek, a Prema csapat résztulajdonosa pedig a divatiparban érdekelt édesapja, Lawrence Stroll (aki pletykák szerint meg is válik a GP2-ben is érdekelt istállótól, ami újabb jel arra, hogy fia kihagyja a köztes kategóriát). A sokak szemében rosszállást kiváltó anyagi és technikai háttér ellenére azonban eredményei mutatják, hogy nem átlagos versenyzői képességek adattak meg neki.

Lance Stroll harmadik éve tartó formulaautós pályafutása alatt három bajnoki címet szerzett, csupán egyetlen szezon végén nem ő zárt az összetett első helyén. A kanadai az olasz Formula-4-es bajnokságot első nekifutásra megnyerte, majd 2014-15 telén az új-zélandi Toyota Racing Series mezőnyében hangolt a Formula-3-ra – ebben a szériában is győzött, számos korábbi és későbbi ellenfele között. Első F3-as szezonjának elején ütközéseivel hívta fel a figyelmet, az év utolsó harmadában azonban egyre több dobogót szerzett, és a győzelem is sikerült. Az idényt ötödik helyen zárta, a tanulóév után pedig ma újabb bajnoki címet könyvelt el. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: