DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Túraautó

A BMW és Mercedes miatt törölték a tesztet

A DTM Lausitzringen rendezett, Audi által dominált versenyhétvégéje után a mezőny a pályán maradt volna tesztelni, de a másik két gyártó úgy döntött, nem akarnak részt venni. Törölték a gyakorlást.

A Német Túraautó Bajnokság második, Lausitzringen zajló hétvégéjét az Audi sajátította ki: az első futamon a legjobb négy, a másodikon a legjobb öt helyezést foglalták el. A versenyen a BMW gumikezelési problémákkal küzdött, ezért úgy döntött, kihagyja a keddre és szerdára tervezett tesztet, mivel nem áll rendelkezésére elegendő idő, hogy kielemezze a hétvége folyamán gyűjtött adatokat. A Mercedes hasonlóan vélekedett, a szervezők ezért a teszt törléséről határoztak, a gumiszállító Hankookot pedig alapos elemezés készítésével bízták meg.

„Valamiért valami nincsen rendben, ezen kell nekünk dolgoznunk, ezt kell megoldanunk” – mondta a BMW motorsportfőnöke, Jens Marquardt az Autosportnak. „Az egyetlen módja, hogy ezt megoldhassuk, egy mély elemzés, és az, hogy igazán beleássunk az adatainkba, mindenbe, amit a tél során és a két versenyen gyűjtöttünk. Azután le kell ülnünk a Hankookkal, és igazán intenzíven dolgozni, mert rá kell jönnünk, hol van a probléma.”



„Nem lenne sok értelme keddtől két napig tesztelni itt e nélkül az elemzés nélkül. Csak körözgetés lenne belőle. Igazán csalódás, hogy a különbség nagyobb volt, mint Hockenheimben éreztük, ami pedig igazán zavarba ejtő, hogy nem tudjuk összeegyeztetni a kemény munkával, amit a tél folyamán végeztünk, a sok fejlesztéssel, amelyet a programunknak szenteltünk. Nem tudjuk a szükséges időn belül működésre bírni a gumikat, amint a kvalifikáción és a vasárnapi újraindításnál láthattuk. Ugyanakkor nagyobb az instabilitás és az ingadozás is annál, amire számítottunk” – folytatta a tavaly mindhárom bajnoki címet megszerző márka vezetője, amely mindössze 10 pontot gyűjtött a Lausitzringen.

A Mercedes is elégedetlen a második forduló után. „A sikeres hockenheimi hétvége után más várakozásokkal érkeztünk ide, mint hogy ötödikként és hatodikként végezzünk” – mondta a DTM-es projekt főnöke, Ulrich Fritz. „Alaposan ki kell értékelnünk a szituációt, mert van néhány paraméter az autóval, melyeket jelenleg nem értünk. Főleg a gumi teljesítménye és az autó, versenyző és abroncs közötti összefüggés nem olyan, mint amire számítottunk. Ezt alaposan ki kell elemeznünk partnerünkkel, a Hankookkal.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: