DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 11. péntek
Tereprali

Tereprali: Nasser Al-Attiyah harmadszor is világbajnok

Kettős győzelemmel debütált Marokkóban az új Dacia Sandrider, Nasser Al-Attiyah pedig futamgyőzelemmel lett harmadszor is világbajnok.

Megnyerte a Marokkó Ralit és egyben sorozatban harmadik világbajnoki címét Nasser Al-Attiyah. Az 53 esztendős katari klasszis Edouard Boulanger navigálásával ért fel a csúcsra ebben a szezonban azok után, hogy a Dakaron műszaki hiba miatt még kiesett az év elején. Azt követően négy futamból hármat nyert, Argentínában pedig egy büntetés miatt második lett, és összességében kérdés nélkül védte meg tavalyi és tavalyelőtti világbajnoki címét a terepraliban.

nasser21



Al-Attiyah az előző versenyeket még a Prodrive Hunterrel teljesítette, a szezonzáróra azonban megérkezett a 2025-ös Dakarra készülő vadonatúj Dacia, a Sandrider pedig nem is debütálhatott volna ennél jobban: Al-Attiyah révén az első szakasztól az utolsóig vezették a versenyt Marokkóban, az öt szakaszból hármat is megnyertek, Sebastien Loeb révén pedig a mai, utolsó etapot is ők zárták a legjobb idővel, ráadásul Loeb végül odaért az összetett második helyére is, így rögtön kettős győzelemmel debütált a csapat.

nasser-dacia-champ

Ehhez azért az X-Raid Minik balszerencséje is kellett, hiszen Guillaume de Mevius a második, Guerlain Chicherit pedig a harmadik helyről kezdte meg a napot, mindketten jó tempót is diktáltak, De Mevius közelített is Al-Attiyah idejéhez az összetettben, de mindketten bajba kerültek és sok időt veszítettek, bár De Mevius így is odaért a dobogó alsó fokára, a harmadik helyre.

A két Dacia és a Mini mögött Yazeed Al-Rahji lett a negyedik a Toyotával, aki ezzel az eredményével Al-Attiyah mögött a bajnokság második helyét is megszerezte, míg az év végi dobogóra Lucas Moraes állhat még fel a gyári Toyotával.

A Marokkó Rali végeredménye (autósok):

1. Al-Attiyah/Boulanger Dacia  
2. Loeb/Lurquin Dacia +5:10
3. De Mevius/Baumel Mini +13:45
4. Al-Rahji/Gottschalk Toyota +23:30
5. Quintero/Zenz Toyota +29:31

 

Ross Branch a motoros bajnok

A botswanai Ross Branch saját és a Hero első világbajnoki címét szerezte meg a motorosok között, miután ezen a futamon az összetett hatodik helye is bőven elég volt számára  Ricky Brabec súlyos sérülése és kiesése, valamint az amúgy is meglévő pontelőnye miatt.

A versenyt egyébként Daniel Sanders és a KTM nyerte 11 perccel Tosha Schareina Hondája előtt.

Az autósok Challenger kategóriájában, vagyis a T3-as gépek között a Dakarról kizárt Eryk  Goczal nyert nagy fölénnyel, a bajnok kiléte viszont már a futam közben eldőlt, a litván Rokas Baciuska és a Can-Am bonthatta a pezsgőt Nicolas Cavagliasso és a Taurus előtt.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: