Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. december 2. péntek
Tereprali

Qualisport: Önszorgalomból a dűnék között

Törölték a Tunisia Desert Challenge hatodik napjára tervezett penzumot a viadal szervezői, a mezőny összekötőn jutott el Ksar Ghilane-ból Douzba, de a Qualisport Racing legénysége nem engedte lazsálni a Scania Qualisport Sharkot!

A hatodik szakasz törléséről kedden, késő este hozott döntést az esemény vezetősége, ráadásul erre jó okuk volt. Az előző napok során a kemény szakaszok nemcsak a versenyzőket tették végletekig próbára, hanem a lebonyolításban szerepet vállaló személyzetet is, a mezőny végén haladó járművek, a „roncsszállítók” legénységét legalábbis biztosan. Három nap alatt a hét kamionból álló egységnek több mint 50 versenyjárművet kellett kimentenie a dűnék közül, a brutális feladat során pedig – alvás nélkül - elérték teljesítőképességük határát. A romeltakarító kontingens vezetője az Africa Eco Race-ről jól ismert, azon a versenyen háromszoros győztes Tomas Tomecek, akinél jobban kevesen ismerik a dörgést, ennek ellenére kedden vele is megtörtént, hogy az egyik sepregető monstrum volánja mögött 9 óra alatt sikerült teljesítenie 8 kilométernyi dűnét… Mivel a meteorológiai előrejelzés jókora homokvihart is ígért szerdára, a Tunisia Desert Challenge szervezői biztonságosabbnak látták törölni a szakaszt, így összekötőn indították útnak a mezőnyt Douz felé.

Tunisia Desert Challenge Day 4-9688Bár az út minősége miatt az összekötő is komoly kihívást jelentett, akadtak, akik úgy döntöttek, hogy nem érik be ennyivel…”Nem volt más választásunk, mint elfogadni a döntést, amelyet teljes mértékben a biztonságot szem előtt tartva hoztak meg az illetékesek. Miután kihirdették a döntést, a táborban a belga kamionos kollégákkal megbeszéltük, hogy mivel egyébként is azért jöttünk, hogy a sivatagban teszteljük a Scania Qualisport Sharkot, a Douzig tartó százötven kilométeres összekötő helyett átvágunk a dűnéken. Ők természetesen azonnal vevők voltak az ötletre, így együtt vágtunk neki a menetnek, amely során a kis konvoj önszorgalomból száz kilométert tett meg a dűnék között. Szenzációs volt, út közben, a semmi közepén rátaláltunk egy olyan kávézóra is, amelynek falait dakaros és terepralis erekélyék díszítették. Itt, Douzban most nem táborban, hanem hotelban töltjük az éjszakát, így felfrissülve vághatunk majd neki az utolsó két napnak” – mesélte az élményeket Kovács Miklós, a Qualisport Racing pilótája.

Tunisia Desert Challenge Day 4-9691

Mint ismeretes, a Kovács, Czeglédi, Ács trió a kamionos kategória összesítésének élén várja a folytatást. A magyarok 21 óra 13 perc 48 másodperces összidővel álltak a kamionos kategória élére kedden, így a Bouwens, Wade, Boerboom belga Iveco-hármast 1 óra 8 perccel, míg a szintén belga Rotsaert, Raes, Rostsaert MAN-triót több mint másfél órával előzik meg. A viadal hetedik napján Douz és a legendás Csillagok háborúja című filmsorozat egyik forgatási helyszíne között száguld majd a Tunisia Desert Challenge mezőnye, a táv 360 kilométer lesz.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: