Steward
Gobodics Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. augusztus 15. hétfő
Tereprali

Dakar: Négyes csatában Ekström szakaszgyőzelmet szerzett

A három elektromos Audi és Loeb 395 kilométeren át küzdöttek az első helyért a Dakar 8. szakaszán. Három másodpercen múlt, hogy a német márka ne sajátítsa ki az első három pozíciót. Két keréken Sunderland visszavette a vezetést, miközben újabb gyári motoros és quados élmenő adta fel.

Parázs négyes csatát hozott a Dakar nyolcadik szakasza Al-Dawadimi és Wadi Ad-Dawasir közt, a három elektromos Audi és Sebastien Loeb BRX-e minden mérőponton egy-két-három perc különbségre volt egymástól. Mattias Ekström vezette a gyorsaságit az első mérőponton, aztán márkatársa, Stephane Peterhansel vette át a stafétát. Loeb letaszította az első helyről honfitársát, de a 239. kilométernél újra a veterán vezetett.

Ekström ekkor a negyedik helyig csúszott vissza, de nagyot hajrázott, így végül ő nyerte a napot, első szakaszgyőzelmeként a Dakaron – mindössze 49 másodperccel Peterhansel előtt! 3 perc 8 másodperc lemaradással Loeb harmadik lett, mindössze három másodpercen múlt, hogy az Audi ne sajátítsa ki az első három pozíciót, ennyivel végzett mögötte Carlos Sainz.A három Audi azonban az összetettben nincs harcban a legjobb pozíciókért, a legkedvezőbb helyen álló Ekström a 13. helyen kezdte meg a napot. Az összetett második helyén álló Loeb igazi ellenfele ilyen szempontból Nasser Al-Attiyah, aki csak nyolcadik helyen zárta a napi értékelést 10 perces hátrányban. Összetett előnye ezáltal csökkent, de a 38 perc még így is tetemes a Dakar kétharmadánál.

A versenyen remek pozícióban álló, korábban harmadik, hétfői rajtnál negyedik pozícióban levő Lucio Alvarez viszont kiesett az élmezőnyből: az argentin az első mérőpontnál három órát veszített, melynek okáról egyelőre nincs hír. A minis lengyel Jakub Przygonski lépett egy hellyel előrébb az eredménylistán.

A motorosok mezőnyében ismét változás történt az élen: a pihenőnap előtt első helyen álló Sam Sunderland visszavette a vezetést idei első szakaszgyőzelmével. Pablo Quintanilla és Matthias Walkner követte őt a napi eredménylistán, a vasárnapot követően vezető pozícióba kerülő Adrian van Beverennek másodikként kellett rajtolnia, így végül 10 percet veszített a brithez képest, kilencedik lett hétfőn és harmadik helyre csúszott vissza az összetettben.

Úgy tűnik, bármi történik körülötte, Walkner kirobbanthatatlan a második helyről, az osztrák KTM-es továbbra is maradt a pozícióban. Kevin Benavides viszont harmadikról hatodik, Lorenzo Santolini ötödikről hetedik helyre csúszott vissza, így Quintanilla és Joan Barreda léptek fel az első öt közé. Feladta a versenyt a Yamaha gyári motorosa, Andrew Short: a botswanai még a 6. szakaszon esett el, ami gondokat okozott neki vasárnap, így ma úgy döntött, nem áll rajthoz.

Második szakaszgyőzelmét szerezte a ralin Alexandre Giroud quaddal. A francia egyik üldözője, Alekszandr Makszimov műszaki hibát szenvedett az összekötőn és nem tudott elrajtolni, így Giroud-nak gyakorlatilag egy kihívója maradt: Pablo Copetti lemaradása fél óra, mindenki más két óránál messzebb.

Az összetett állása a 8. szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 27:45:52, 2. Sebastien Loeb (BRX) + 37:58, 3. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 53:13, 4. Jakub Przygonski (Mini) + 1:28:06, 5. Orlando Terranova (BRX) + 1:31:39.

Motorosok: 1. Sam Sunderland (GasGas) 27:38:42; 2. Matthias Walkner (KTM) + 3:45, 3. Adrien van Beveren (Yamaha) + 4:43; 4. Pablo Quintanilla (Honda) + 5:30; 5. Joan Barreda (Honda) + 14:38; … 41. Gyenes Emánuel (KTM) + 5:50:08.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: