DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Dakar: Négyes csatában Ekström szakaszgyőzelmet szerzett

A három elektromos Audi és Loeb 395 kilométeren át küzdöttek az első helyért a Dakar 8. szakaszán. Három másodpercen múlt, hogy a német márka ne sajátítsa ki az első három pozíciót. Két keréken Sunderland visszavette a vezetést, miközben újabb gyári motoros és quados élmenő adta fel.

Parázs négyes csatát hozott a Dakar nyolcadik szakasza Al-Dawadimi és Wadi Ad-Dawasir közt, a három elektromos Audi és Sebastien Loeb BRX-e minden mérőponton egy-két-három perc különbségre volt egymástól. Mattias Ekström vezette a gyorsaságit az első mérőponton, aztán márkatársa, Stephane Peterhansel vette át a stafétát. Loeb letaszította az első helyről honfitársát, de a 239. kilométernél újra a veterán vezetett.

Ekström ekkor a negyedik helyig csúszott vissza, de nagyot hajrázott, így végül ő nyerte a napot, első szakaszgyőzelmeként a Dakaron – mindössze 49 másodperccel Peterhansel előtt! 3 perc 8 másodperc lemaradással Loeb harmadik lett, mindössze három másodpercen múlt, hogy az Audi ne sajátítsa ki az első három pozíciót, ennyivel végzett mögötte Carlos Sainz.



A három Audi azonban az összetettben nincs harcban a legjobb pozíciókért, a legkedvezőbb helyen álló Ekström a 13. helyen kezdte meg a napot. Az összetett második helyén álló Loeb igazi ellenfele ilyen szempontból Nasser Al-Attiyah, aki csak nyolcadik helyen zárta a napi értékelést 10 perces hátrányban. Összetett előnye ezáltal csökkent, de a 38 perc még így is tetemes a Dakar kétharmadánál.

A versenyen remek pozícióban álló, korábban harmadik, hétfői rajtnál negyedik pozícióban levő Lucio Alvarez viszont kiesett az élmezőnyből: az argentin az első mérőpontnál három órát veszített, melynek okáról egyelőre nincs hír. A minis lengyel Jakub Przygonski lépett egy hellyel előrébb az eredménylistán.

A motorosok mezőnyében ismét változás történt az élen: a pihenőnap előtt első helyen álló Sam Sunderland visszavette a vezetést idei első szakaszgyőzelmével. Pablo Quintanilla és Matthias Walkner követte őt a napi eredménylistán, a vasárnapot követően vezető pozícióba kerülő Adrian van Beverennek másodikként kellett rajtolnia, így végül 10 percet veszített a brithez képest, kilencedik lett hétfőn és harmadik helyre csúszott vissza az összetettben.

Úgy tűnik, bármi történik körülötte, Walkner kirobbanthatatlan a második helyről, az osztrák KTM-es továbbra is maradt a pozícióban. Kevin Benavides viszont harmadikról hatodik, Lorenzo Santolini ötödikről hetedik helyre csúszott vissza, így Quintanilla és Joan Barreda léptek fel az első öt közé. Feladta a versenyt a Yamaha gyári motorosa, Andrew Short: a botswanai még a 6. szakaszon esett el, ami gondokat okozott neki vasárnap, így ma úgy döntött, nem áll rajthoz.

Második szakaszgyőzelmét szerezte a ralin Alexandre Giroud quaddal. A francia egyik üldözője, Alekszandr Makszimov műszaki hibát szenvedett az összekötőn és nem tudott elrajtolni, így Giroud-nak gyakorlatilag egy kihívója maradt: Pablo Copetti lemaradása fél óra, mindenki más két óránál messzebb.

Az összetett állása a 8. szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 27:45:52, 2. Sebastien Loeb (BRX) + 37:58, 3. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 53:13, 4. Jakub Przygonski (Mini) + 1:28:06, 5. Orlando Terranova (BRX) + 1:31:39.

Motorosok: 1. Sam Sunderland (GasGas) 27:38:42; 2. Matthias Walkner (KTM) + 3:45, 3. Adrien van Beveren (Yamaha) + 4:43; 4. Pablo Quintanilla (Honda) + 5:30; 5. Joan Barreda (Honda) + 14:38; … 41. Gyenes Emánuel (KTM) + 5:50:08.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: