DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Dakar: Loeb nyert a pihenőnap után, összekötőn esett ki a motoros élmenő

Vasárnap megkezdődött a Dakar Rali második félideje. Sebastien Loeb kézben tartotta a gyorsaságit, a motorosoknál viszont felbolydult a sorrend: Adrien van Beveren a negyedik helyről állt az élre, Daniel Sanders búcsúzott.

A hetedik szakaszon 402 kilométer gyorsasági várt minden kategória mezőnyére, közte 100 kilométer dűnézéssel. Az autós mezőnyben Hank Lategan vezetett a Toyotával az első, Carlos Sainz az Audival a következő két mérőpontnál, de a 221. kilométertől kirajzolódott, hogy ez Sebastien Loeb napja lesz, a Prodrive franciája innentől végig hat perc körüli előnnyel vezette a mezőnyt.

A második helyen végül Sainzot megelőzve Nasser Al-Attiyah zárta a második helyen, a katari összetett előnye egy másodperc híján 45 percet tesz ki. Ezúttal ismét Loeb előtt, aki 2022-es második szakaszsikerével visszavette Yazeed Al-Rajhitól az összetett második pozícióját. Az említett szaúdi ötödikként zárta a napot, a németek két sztárja, Sainz és Stephane Peterhansel mögött.



A motorosok élmezőnye teljesen összekuszálódott a pihenőnap után, kezdve azzal, hogy a nyitónap és péntek leggyorsabbja, az összetett harmadik helyén álló Daniel Sanders már az összekötő szakaszon elesett, és kézsérülés miatt kórházba szállították, így kiszállt az összetett értékelésből.

A szünnapon még negyedik helyen álló yamahás Adrian van Beveren ezzel már a speciál rajtja előtt nyert egy pozíciót, a célban pedig már vezette az összetettet, annak ellenére, hogy a napi értékelésben csak a 10. helyen végzett – az összetett első és második pozíciójában álló Sam Sunderland és Matthias Walkner még távolabb, a napi első 20-on kívül zártak, ennek köszönhetően lépte át őket.

A Rijád és Al-Dawadimi közti szakasz leggyorsabbja az idei ötödik különböző napi győztes, José Ignacio Cornejo volt a Hondával, 44 másodperccel megelőzve Kevin Benavidest, aki az összetettben is feljött a harmadik helyre. Joan Barreda az ötödik szakaszon szerzett vállérülése dacára is harmadik lett vasárnap.

Az összetettben így a nap eleji Sunderland, Walkner, Sanders, Van Beveren sorrend helyett Van Beveren, Walkner, Benavides és Sunderland alkotja az első négyet: a Sanders kiesésével GasGas versenyben maradt egyetlen motorosa ugyanúgy három pozíciót bukott, ahogyan Van Beveren nyert ugyanennyit.

A magyar érdekeltségek közül Gyenes Emánuel 40. helyen zárta a napot, az Original by Motul (szervizcsapat nélküli) kategóriában pedig a harmadik időt futotta meg, ezzel utóbbi összetettjében ötödikként áll.

A quad kategóriában a visszatérő Marcelo Medeiros az előző három Dakar kihagyása után megszerezte pályafutása második szakaszgyőzelmét: az összetett éllovasa, Alexandre Giroud befutott a második helyen, így 18 percre növelte előnyét Pablo Copetti előtt. A kamionosok és a többi kategória a cikk közzététele idején még úton vannak.

Az összetett állása a 7. szakasz után:

Autósok: 1. Nasser Al-Attiyah (Toyota) 23:52:22, 2. Sebastien Loeb (BRX) + 44:59, 3. Yazeed Al-Rajhi (Toyota) + 53:31, 4. Lucio Alvarez (Toyota) + 1:15:09, 5. Jakub Przygonski (Mini) + 1:30:04.

Motorosok: 1. Adrien van Beveren (Yamaha) 23:45:02, 2. Matthias Walkner (KTM) +5:12, 3. Kevin Benavides (KTM) + 5:23, 4. Sam Sunderland (GasGas) +5:38; 5. Lorenzo Santolino (Sherco) + 6:34, … 43. Gyenes Emánuel (KTM) 4:43:03.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: