DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 1. szerda
Tereprali

Gigászi csalásvitában sározza egymást Sainz és Al-Attiyah

„Hahahaha, ne légy csalódott!” – kommentálta oda Nasser Al-Attiyah idősebb Carlos Sainz Twitter-posztja alá, aki videóval mutatja be, riválisa pályalevágással nyerte meg az Andalúz Ralit. Aztán a spanyol is kapott egy emlékeztetőt.

E1gqZWBWQAQj2Dq



A nemzetközi teleprali világának eseményeire ritkán figyel oda a közvélemény a Dakar Ralin túl, az idei Tereprali-világkupa szezonnyitója azonban méretes botránnyal és egymásra mutogatással zárult az első két helyen befutó (és az idei Dakar 2. és 3. helyén végző) Nasser Al-Attiyah és idősebb Carlos Sainz között. A tavaly elmaradt bajnokság után a múlt hét folyamán az Andalúzia Ralin csapott össze a mezőny Dél-Spanyolországban. Az öt napon át tartó eseményt közel tíz és fél órás összidővel teljesítették a legjobb autósok, a győzelmet pedig a három szakaszon is leggyorsabbnak bizonyuló Al-Attiyah nyerte megszokott navigátorával, Matthieu Baumellel az oldalán.

A katari előnye 2 perc és 43 másodperc volt a másodikként befutó Sainz és Lucas Cruz előtt, míg harmadikként Yazeed Al Rajhi és Dirk von Zitzewitz kettőse ért célba tíz perc feletti hátránnyal. Al-Attiyah előnyébe még az a kétperces büntetés is belefért, amit az utolsó szakaszt követően róttak ki rá, amiért letért a kijelölt útvonalról – a hivatalos végeredmény szerint így 43 másodperccel nyert Sainz előtt.

A büntetés ténye nem is tartott volna számot különösebb érdeklődésre, amíg hétfőn Sainz a közösségi oldalán ki nem kelt magából az Al-Attiyah vétségét bemutató videóval, ami tulajdonképpen pályalevágás volt, és a hozzá csatolt magyarázattal.

„Csalódást keltő volt látni a felvételt a tegnapi utolsó szakaszon történtekről” – írja Sainz. „Egy Nasser-szintű versenyzőnek nincs szüksége rövidítésekre ahhoz, hogy a győzelemért harcoljon. Tavaly is volt már egy ehhez hasonló tette, és a mostani esemény előtt a szervezők (ASO) egyértelműen kijelentették, hogy a kijelölt utakról való letérés súlyos büntetést von maga után. Sajnálatos módon a versenybírók (FIA) lezárták az ügyet csupán egy kétperces büntetéssel, ami egyáltalán nincs összhangban azzal, amiről az eligazításon a szervezőkkel beszéltünk.”

„Az Andalúzia Rali útvonalát mezőgazdasági területek, magánterületek és védett területek szegélyezik. A pálya levágása sportszerűtlen, de nem is csak ennek a csodálatos ralinak a jövőjét sodorja veszélybe, hanem ennél sokkal rosszabb, hogy a nézőket és a többi versenyzőt is. Az ilyen cselekedetekkel egyáltalán nem mutat jó példát a sport. Remélem, többé nem is fog ilyen történni.”

Al-Attiyah is reagált Sainz Twitter-posztjához, méghozzá felettébb váratlan stílusban: „Hahahaha, ne légy csalódott!” – nevette ki riválisát, majd azonnal vissza is vágott azzal, hogy ő is előhúzott róla egy videót a 2017-es Spanyol Bajáról, amely a katari elmondása szerint Sainzt kapja hasonló tetten. „Emlékszel még erre a levágásra?”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: