DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Dakar: Peterhansel a 14. győzelem kapujában

Hiába nyerte meg a lerövidített 11. szakaszt is Al-Attiyah, újra nem közelített számottevően az éllovasra. A motorosok között ellenben még három esélyes van: bejelentkezett Sam Sunderland is. Egy újabb élmenő, Joan Barreda is kiszállt.

Időjárási okok miatt 50 kilométerrel rövidítették a Dakar 11., azaz utolsó előtti szakazát, de 464 kilométerével így is a leghosszabbak közé tartozott. Al-Ula és Yanbu között mérőpontról mérőpontra változott az éllovas személye: Stephane Peterhansel háromszor is állt az első helyen, Carlos Sainz és Khalid Al-Qassami szintén vezetett – az utolsó mérőpontnál azonban Nasser Al-Attiyah volt a leggyorsabb, ötödször is szakaszt nyert. De akárcsak az előző napon, újra minimális különbséget, két percet dolgozott le a második Peterhanselhez képest. A franciának 15 perc előnyt kell beosztania egyetlen szakaszon, hogy megszerezze 14. Dakar-győzelmét.

A szakaszt Sainz zárta a harmadik, az előző napot nyerő Yazeed Al-Rajhi a negyedik helyen. Az erősen szereplő Al-Qassimi a szelektív végén bukott 10 percet, ami fájó veszteség számára: összetettben épp ennyivel van lemaradva Nani Romától, aki gyenge napot teljesített, de továbbra is ötödik a sorrendben az új projekttel, a BRX1-gyel.



A motor kategória még mindig nem fogyott ki a fordulatokból: a hatodik különböző szakaszgyőztes, Sam Sunderland tarolt csütörtökön, miután féltávtól fogva az élen állt, ezzel pedig a Dakar 2017-es nyertese is bejelentkezett az első pozícióért. A KTM-es Sunderland mögött a szakasz első felében vezető Pablo Quintanilla következett Husqvarnával, majd a verseny éllovasa, Kevin Benavides.

Egy ponton úgy tűnt, hogy a napot 10 perces hátrányban harmadik helyen megkezdő Sunderland az abszolút vezetést is átveheti, de Benavides belehúzott a végén, a hondás így 4 percet megőrzött az előnyéből. Az argentinhoz képest egy percen belül levő márkatárs, Ricky Brabec viszont 7 perces hátrányba került. Hacsak nem történik teljes káosz az utolsó szakaszon (a motorosok idei versenyét látva nem zárható ki semmi), a három versenyző közül kerül ki a Dakar győztese az utolsó szakaszon, pénteken, mivel a negyedik helyen végző és abszolútban is ebbe a pozícióba lépő Daniel Sanders lemaradása már több mint fél óra.

Toby Price és Jose Ignacio Cornejo kiesése után zsinórban a harmadik napon is feladta egy élmenő. A legtöbb, három szakaszt nyerő Joan Barreda negyedik helyen kezdte meg a napot, de kifogyott üzemanyag Hondájából, majd mentőhelikoptert hívott. A Dakaron tíz éve szereplő spanyol hiába az egyik leggyorsabb évről évre, első dobogóját idén sem szerzi meg.

Ami a magyarok szereplését illeti: Gyenes Emánuel két helyet javítva már a 24. pozícióban áll, az erdélyi motoros a szervizcsapat nélküli kategóriában második. A kamionos egységek a cikk publikálása idején még nem értek célba.

Az összetett állása 11 szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 42:09:26, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 15:05, 3. Carlos Sainz (Mini) + 1:04:14, 4. Jakub Przygonski (Toyota) + 2:32:24, 5. Nani Roma (Prodrive) + 3:15:54

Motorosok: 1. Kevin Benavides (Honda) 45:01:44, 2. Sam Sunderland (KTM) + 04:12, 3. Ricky Brabec (Honda) + 07:13, 4. Daniel Sanders (KTM) + 33:05, 5. Skyler Howes (KTM) + 49:07,... 24. Gyenes Emánuel (KTM) + 8:21:26

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: