DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Motoros dráma a Dakar 10. szakaszán

A vezető Nacho Cornejo elesett, majd visszaállt és célba ért a szerdai szakaszon, a beérkezést követő orvosi vizsgálat után azonban fel kellett adnia a versenyt. Al-Rajhi másodszor is szakaszt nyert az autós mezőnyben.

Ráéreztek a hazai pályára a szaúdi versenyzők: a Neom és Al-Ula közötti, tengerpartot követő 342 kilométeres szakasz első mérőpontján Yasir Seaidan vezetett a Centuryval, aztán a toyotás Yazeed Al-Rajhi vette át a vezetést, aki vasárnap már nyert egy szakaszt, de az összetettben hátul áll. A versenyző mind a nyolc mérőpontnál vezetett, és végül 2 perces előnnyel megszerezte a szakaszgyőzelmet.

Az összetett első két helyezettje, Stephane Peterhansel és Nasser Al-Attiyah a második pozícióért harcoltak: a katari a végén előzött, de a 49 másodperc, amit a tizedik szakaszon nyert, abszolútban nagyon keveset ért, Peterhansel előnye így is 17 percet tesz ki.



Amikor úgy tűnt, a motorosok között is kezdett kiemelkedni egy versenyző, a több mint 11 perccel vezető Jose Ignacio Cornejo, drámai fordulat egyenlítette ki az élmezőnyt. A Honda chileije, aki a napot uraló Ricky Brabeckel tartotta a lépést, a 252. kilométernél elesett. Cornejo visszaült a motorra, de közel 18 percet veszített a szakaszon, amivel az elsőről a harmadik helyre csúszott vissza. A másik három Honda, Brabec, Joan Barreda és Kevin Benavides zárta első három helyen a napot. Az összetettben Benavides állt az élre, de alig több mint egy percen belül követte őt a Brabec és Cornejo.

A célba érkezést követően érkezett a rossz hír: az utolsó 100 kilométert sérülten teljesítő Cornejo orvosi vizsgálaton esett át, amely eredménye alapján nem volt választása, fel kellett adnia a versenyt, az értesülések szerint fejsérülés miatt. Így bár a napi eredményben még szerepel, csütörtökön már nem folytatja. A főesélyesek sora két főre csökkent: az első sikeréért hajtó, 2018-ban második Benavidesre, valamint a címvédő Brabecre, aki két nappal a vége előtt feltornázta magát lőtávolba.

Az összetett állása tíz szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 37:33:06, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 17:01, 3. Carlos Sainz (Mini) + 1:03:44, 4. Jakub Przygonski (Toyota) + 2:18:43, 5. Nani Roma (Prodrive) + 2:50:22

Motorosok: 1. Kevin Benavides (Honda) 40:20:08, 2. Ricky Brabec (Honda) + 00:51, 3. Jose Ignacio Cornejo (Honda) + 01:07, 4. Sam Sunderland (KTM) + 10:36, 4., 5. Joan Barreda (Honda) + 15:40, ... 26. Gyenes Emánuel (KTM) + 7:23:52

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: