DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Hazai versenyző sikerével folytatódott a Dakar

Al-Rajhi szakaszt nyert Szaúd-Arábiában, Peterhansel tovább növelte vezetését az autós mezőnyben. A motorosok között egyetlen másodperc a különbség az első és második közt.

A pihenőnap után 453 kilométeres szakasszal folytatódott a Dakar Rali Ha’il és Sakaka között. A verseny második fele a maratoni szakasszal kezdődött el: a vasárnapi és hétfői program egy egységet alkot, a mai célban tilos a szervizelés.

A Dakar éllovasa, Stephane Peterhansel a 358. kilométernél levő mérőpontig vezette a gyorsaságit, végül azonban törött felfüggesztése miatt némileg lassult, Yazeed Al-Rajhi pedig gyorsabbnak bizonyult nála: a szaúdi pilóta szakaszt nyert hazájában. Mögötte végzett a két Mini, Carlos Sainz és Peterhansel, aki két perccel tovább növelte előnyét a közvetlenül mögötte végző Nasser Al-Attiyah-hoz képest.

Bár az autós összetett első öt helyezettje nem változott, nem mindenki számára alakult simán a vasárnapi program. Sebastien Loebék 30 kilométerrel a cél előtt törték el a BRX1 egyik kerekét, és Brian Baragwanath is megállt.



A címvédő motoros, Ricky Brabec első szakaszgyőzelmét szerezte az idei Dakaron, megelőzve hondás márkatársát, Jose Ignacio Cornejót. A chilei pilóta eredményének köszönhetően az összetettben egyetlen másodperccel átvette a verseny vezetését Toby Price előtt: a motorok között hét nap alatt ő a hetedik éllovas. Price féltávnál még vezetett, de végül öt percet veszített Brabechez képest, így csupán hetedik lett. A három napot is megnyerő Joan Barreda csupán 14. helyen végzett, az összetettben hatodik 10 perces hátránnyal. Érvágást szenvedett a Yamaha, melynek leggyorsabb versenyzője, Ross Branch elesett. A botswanai versenyző megjavította motorját és folytatta, de a negyedik helyről 15.-re esett vissza.

Dráma történt a quadok soraiban, ahol a félórás előnnyel vezető éllovas, Nicolas Cavigliasso feladta a versenyt, a kuplungja ment tönkre 100 kilométerrel a cél előtt. Manuel Andujar szakaszgyőzelemmel vette át a vezetést. A kamionok között Dmitrij Szotnyikovék hétből ötödször nyertek szakaszt és 45 percre növelték vezetésüket.

A magyarok közül az erdélyi Gyenes Emánuel tartja a motorosok 32. helyezését és a szervizcsapat nélküli értékelés harmadik pozícióját.

Frissítés: Ugyancsak motorral Saghmeister Gábor a 69. helyen áll, míg a fogyó kamionos mezőnyben Fazekas Károlyék a 13. helyen találhatók, Darázsi Zsolt francia egysége viszont már nincs versenyben. Szalay Balázs és Bunkoczi László a szombati hírek alapján feladta a versenyt, ennek ellenére a mai összetett eredménylistában még szerepelnek az utolsó, 48. helyen az autók közt.

Az összetett állása 7 szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 26:36:50, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 7:53, 3. Carlos Sainz (Mini) + 41:06, 4. Jakub Przygonski (Toyota) +1:22:48, 5. Nani Roma (Prodrive) + 1:59:00

Motorosok: 1. Jose Ignacio Cornejo (Honda) 28:51:31, 2. Toby Price (KTM) + 0:01, 3. Sam Sunderland (KTM) + 2:11, 4. Xavier de Soultrait (Husqvarna) + 2:34, 5. Kevin Benavides (Honda) + 7:29, …  32. Gyenes Emánuel (KTM) +5:06:30

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: