DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Elhunyt a Dakar háromszoros győztese

A jelenleg zajló 2021-es Dakar Rali alatt érkezett a hír, hogy 68 évesen elhunyt a verseny egyik legendás alakja, Hubert Auriol, aki elsőként nyert motorral és autóval is.

A francia autósport hírnevét öregbítő Auriol 1952-ben, Etiópiában született: innen beceneve, az „Afrikai”. Az 1978/79-es első versenytől fogva 16-szor indult a legendás Párizs-Dakaron. Először 1981-ben győzött a motoros kategóriában, majd 1983-ban megismételte a sikert a BMW-vel. 1992-ben megszerezte harmadik győzelmét, de ezúttal már autóval, Philippe Monnet navigálásával egy Mitsubishi volánja mögött. Ő volt az első, aki két- és négy keréken is nyert a Dakaron.

 



Aktív versenyzői pályafutását követően tíz éven át volt a Dakar versenyigazgatója, majd, miután a verseny Dél-Amerikába költözött, az Africa Eco Race megszületéséből vette ki a részét. Különleges életének epizódjai között szerepel, hogy 1987-ben társaival – köztük Henri Pescarolóval – légcsavaros repülőgéppel repülte körbe a Földet, mindössze 88 óra alatt. Auriolt a Nemzetközi Motoros Szövetség, az FIM legendái közé választotta 2021-ben.

Hubert Auriol 68 évesen, hosszú szív- és érrendszeri betegséget követően stroke-ban hunyt el vasárnap. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: