Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. április 14. szerda
Tereprali

Dakar: Al-Attiyah levadászta a két Minit

A háromszoros Dakar-győztes szakaszt nyert, az összetettben pedig felzárkózott az új éllovas Peterhansel és Sainz mögé. A motorosok között a Hondák dominálták a második napot a homokdűnék között.

A szaúdi homoksivatagban, a Bisha és Wadi Ad-Dawasir közti szakasszal folytatódott a Dakar Rali, amelynek első napján Carlos Sainz volt leggyorsabb a Minivel. A második felvonásban csapattársa, Stephane Peterhansel jobban kezdett nála, végül azonban a toyotás Nasser Al-Attiyah levadászta mindkét Minit, és két perccel Peterhansel, valamint kilenccel Sainz előtt zárt az első helyen. Az összetettet azonban nem ő vezeti, hanem Peterhansel állt az élre a spanyol címvédőt megelőzve, a katari a tizedikről a harmadik pozícióba lépett előre. Tegnapi defektjei után sokat javított Sebastien Loeb, aki hatodik helyen zárta a szakaszt, az összetettben pedig hetedik pozícióba zárkózott fel az új projekttel, a BRX-szel.Vasárnap még eltévedt a Honda motoros párosa, Joan Barreda és Ricky Brabec, a hétfői 457 kilométeres, dűnés szakaszon viszont nem hibáztak, első és második helyen zárták a napot, valamint az összetettben is feljöttek az első két pozícióba a kategóriában. A hétfőt még éllovasként kezdő KTM-es Toby Price épp ellenkezőleg, fél órát bukott, ezzel a kétszeres győztes a 16. helyre esett vissza. Csapattársa, Matthias Walkner műszaki hiba miatt még több időt, két órát veszített, hasonló okból kifolyólag pedig egy nagyobb név, Andrew Short már most feladta a versenyt, helikopterrel szállították el a helyszínről.

A quadok közt Pablo Copetti gyűjtötte be a szakaszsikert, ezzel az összetettben a harmadik helyre lépett fel Alexandre Giraud és Giovanni Enrico mögé. A kamionok között természetesen egy Kamaz áll az élen, Dmitrij Szotnyikovék egységének sikerült a duplázás, egyedüliként az öt kategóriában.

A magyarok közül az erdélyi Gyenes Emánuel a 35. helyen végzett a motorosok között, s ezzel továbbra is vezeti a szervizcsapat nélkülieket felsorakoztató Original by Motul kategóriát, míg a szerbiai Saghmeister Gábor mai 81. helyével a 89. pozíciót foglalja a ranglistán. Az autósoknál Szalay Balázsék a 44. idővel zárták a hétfői etapot, mivel azonban még vasárnap megcsúsztak a szereléssel, idejükhöz 12 órát adtak hozzá, így összetettben az utolsó, 58. helyen áll az Opel Dakar Team. A kamionosoknál viszont Fazekas Károlyék 16. időt autóztak, s ezzel összesítésben továbbra is a 17. helyen állnak. Darázsi Zsolték magyar idő szerint kora estig sem értek még be.

Az állás a 2. szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 7:17:18, 2. Carlos Sainz (Mini) +6:37, 3. Nasser Al-Attiyah (Toyota) +9:14, 4. Mathieu Serradori (SRT) +14:21, 5. Jakub Przygonski +24:27.

Motorosok: 1. Joan Barreda Bort (Honda) 8:15:38, 2. Ricky Brabec (Honda) +6:23, 3. Ross Branch (Yamaha) +6:37, 4. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +7:16, 5. Xavier De Soultrait (Husqvarna) +8:25, … 32. Gyenes Emánuel (KTM) +1:09:42.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?