Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak Pilóták Csapatok
2020. október 27. kedd
Tereprali

A Toyota és Al-Attiyah győzött a Dakar főpróbáján

A 2021-es Dakar Ralihoz vezető út legfontosabb állomásának tartott Andalúz Ralin érvényesült a papírforma: a négynapos terepverseny végén a Toyota Hiluxszal versenyző, háromszoros Dakar-győztes Nasser Al-Attiyah állhatott a dobogó legfelső fokára.

Izgalmas versenyben, magabiztos vezetéssel nyerte meg a januárban rajtoló Dakar rali előtti utolsó nagy erőpróbát Nászer el-Attija, a Toyota Gazoo Racing South Africa versenyzője. A Dakar szervezői a koronavírus-járvány miatt a szokásos Marokkó helyett Spanyolországban rendezték meg a világ egyik legkeményebb autóversenyének „főpróbáját”.

si202010090426_hires_jpeg_24bit_rgb_newsA négy napon és több mint ezer kilométeren át zajló Andalúz Rali nem csak a pilótákat és navigátoraikat készítette fel a januárban rájuk váró megpróbáltatásokra. Olyan, újonnan bevezetendő technológiákat is itt próbáltak ki először a szervezők, mint az autókban használatos, digitális itinert, valamint a motorosok számára kifejlesztett légzsákmellényt, amely a remények szerint megóvhatja a versenyzőket a súlyos, halálos sérülésektől.

A változatlan felállással (Toyota Hilux versenyautó, Matthieu Baumel navigátor) versenyző Al-Attiyah számára nem indult fényesen a verseny, a szerdai nyitószakaszon műszaki probléma miatt be kellett érnie a harmadik hellyel. Csütörtökön és pénteken aztán már szakaszgyőztesként térhetett nyugovóra. Megnyugtató előnyének köszönhetően nem kellett kockáztatnia, így is kényelmesen legyőzte legnagyobb ellenfelét, a spanyol Carlos Sainzt.

Habár Al-Attiyah csapattársa, Giniel de Villiers a pandémiából adódó utazási korlátozások miatt nem vehetett részt a ralin, nem a 2019-es Dakar-bajnok volt az egyetlen sikeres Toyota-versenyző a mezőnyben. Yazeed Al-Rajhi, aki az első napon még vezette a versenyt, végül a harmadik helyen zárta a ralit, az ötödik helyet pedig az első első terepraliján részt vevő spanyol Felix Macias szerezte meg.

A 2021. évi Dakar Ralit ismét Szaúdi-Arábiában rendezik meg, január 3. és 15. között. A Dakar történetének 43. versenye vadonatúj szakaszokon zajlik majd. A mezőny Dzsidda városából kiindulva egy hatalmas kört tesz meg, hogy aztán 12 nap elteltével visszaérkezzen a rajt helyszínére.

2020. Andalúz Rali végeredmény

Helyezés Versenyző
1. Nasser Al-Attiyah (Toyota), 8 óra 54:09 perc
2. Carlos Sainz (Mini), +3:14 perc
3. Yazeed Al-Rajhi (Toyota), +10:31 perc
4. Stephane Peterhansel (Mini), +25:26 perc
5. Felix Macias (Toyota), +49:04 perc

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?