DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Egy helyet javítottak Kovácsék a mauritániai nyitányon

Nem a legjobban alakult a 2020-as Africa Eco Race első mauritániai szelektív szakasza a marokkói részeken remek teljesítményt nyújtó Qualisport Racing számára. A kamionos kategória élmezőnyében küzdő formáció dolgát váratlan technikai gondok nehezítették a határátlépést követő első futás során, ám ennek ellenére is javítottak egy helyet az autós-kamionos összevont értékelésben, ahol hat versenynap után a 3. helyen állnak.

Míg a régi időkben felért egy tortúrával átjutni Marokkóból Mauritániába a különféle tereprali-futamokon, addig az Africa Eco Race szervezői néhány évvel ezelőtt gördülékennyé tették a folyamatot. Mint kés a vajon, úgy kelt át a mezőny a határon: az útleveleket már rég nem a határállomáson, hanem a nap végén, a táborban kezelik a helyi határőrség munkatársai, így a versenyzők azonnal roboghatnak teljesíteni a pihenőnapot követő első szelektív szakaszt. 

aer-2020-01-14



Noha ezen a napon kisebb homokvihar tombolt a térségben, a helikopterek fel tudtak szállni, így a napi penzum teljesítése nem forgott veszélyben. Azt már előre megígérték a szervezők, hogy a pálya olyan lesz, mint a legutóbbi menet Nyugat-Szaharában: pörgős, tempós, hiszen lesz még éppen elég alkalom homokozni, dűnézni a hátralevő napok során. Ilyenkor roppant fontos a motorerő, amivel a Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László fedélzeti szerelő alkotta hármasnak meggyűlt a baja.

„A fene tudja, talán egy kisegér elrágott valami kábelt az előző éjszaka Dakhlában, mert a szakasz nagy részében csak öt henger működött a hatból. Csak a bukkanók után mentünk egy darabig teljes erővel, ebből arra gyanakszunk, hogy elektronikai jellegű a probléma. Sajnos a jelenség miatt a végsebességünk messze nem olyan volt, mint lehetett volna… A csapat átvizsgálja a kamiont, biztosak vagyunk benne, hogy megtaláljuk a gondok forrását” – értékelt a 177 kilométer hosszú hatodik szelektív után Kovács, aki még így is a nap 3. legjobb eredményét érte el az autós-kamionos összevont értékelésben, a kamionok között pedig a 2. legjobb lett.

Az 1 óra 40 perces időt repesztő Qualisport-triót egy autós egység, a francia apa-fia páros, Patrick és Lucas Martin, valamint legnagyobb kamionos riválisuk, az Igor Bouwens vezette belga Iveco-trió előzte csak meg, ám a napi eredménnyel javítottak egy helyet az autós-kamionos összetett értékelésben: hat versenynap után a 3. helyen állnak az éllovas Bouwensék és a Martin-család mögött: előbbiektől 16, utóbbiaktól 10 perccel vannak elmaradva.

A sivatagi megmérettetésen szereplő további magyar egységek közül a Fazekas, Csákány, Horn trió a Scaniával a nap 4. legjobb eredményét produkálta, csupán 22 másodperccel maradtak le Kovácséktól, Így az összevont értékelésben jelenleg az 5., a kamionok között pedig a 4. helyet foglalják el. Az autósok között induló Varga Imre, Toma József párosról a szelektív szakasz rajtja felé vezető összekötő során kedvezőtlen hírek érkeztek: a BMW X6 RR motorja rakoncátlankodni kezdett, a csapat hivatalos Facebook-oldalán pedig arról számoltak be, hogy valószínűleg feladják a versenyt.

A legnépesebb kategóriában, a motorosok között a KTM-es ausztrál Matt Sutherland nyerte a szakaszt, míg az összesítésben a tavalyi győztes olasz, a Yamahával versenyző Alessandro Botturi áll az élen.

A 2020-as Africa Eco Race 7. versenynapján Chami és Aidzidine között száguld majd a mezőny: a szelektív szakasz hossza 478 kilométer lesz, az előrejelzések szerint komoly navigációs kihívásokban, dűnékben és tevefűben biztosan nem lesz hiánya senkinek.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: