DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Dakar: Sainz és Price az első duplázók

A Mini spanyolja és KTM ausztrálja váltak az első kétszeres szakaszgyőztesekké autóban és motoron. Az élen nincs változás, Fernando Alonsónak újabb erős napja volt az Arab-sivatagban az ötödik napon.

A Mini ötből öt részsikernél tart és megvan a 2020-as Dakar első duplázója az autó kategóriában: az Al-Ula és Ha’il közti napot az abszolút éllovas, Carlos Sainz nyerte. Mögötte – szintén az összetettnek megfelelően – Nasser Al-Attiyah és a defektet kapó Stephane Peterhansel következett a 353 kilométeres gyorsaságin. Fernando Alonso újabb erős szakaszt zárt és a hetedik idővel ért célba, 12 perc lemaradással. A Toyota versenyzőjének hátránya összetettben azonban már 3 óra felett.



Egy KTM a verseny első duplázójává vált a motor kategóriában, egy másik KTM viszont elbúcsúzott. A címvédő Toby Price győzött, Sam Sunderland viszont – akit szerdai szakaszgyőzelmétől megfosztottak, mert az összekötőn átlépte a sebességhatárt – bukott a 187. kilométernél, hát- és vállsérülést szenvedett, ezért feladta a versenyt.

A nap második és harmadik helyezettjeként jól ment két Husqvarna, Pablo Quintanilla – csupán 1 perc 21 másodperccel Price mögött – és Andrew Short, összetettben azonban továbbra is a hondás Ricky Brabec, a csütörtöki nap negyedik helyezettje vezet. Két márkatársa, a szakaszt második-harmadik helyen megkezdő Kevin Benavides és Jose Ignacio Cornejo több mint 10 percet veszített, így Price lépett a második helyre – eddig az első három pozícióban Hondák álltak, most megkeveredtek a márkák a top 5-ben. A magyar származású, román zászló alatt versenyző Gyenes Emánuel a 37. helyen áll.

Érdekes helyzet állt fenn a négykerekű motorok kategóriájában: Romain Dutu első szakaszgyőzelmét szerezte, miután nagy párharcban legyőzte Alexandre Giroud-t. Az újonc Dutu azonban már nem szerepel az abszolút értékelésben a quadok közt: a szabályok a kezdő versenyzőknek lehetővé teszik, hogy kiesésük után visszaálljanak a versenybe, ahol eredményt nem érhetnek el – a francia ezzel a második eséllyel élt.

Az állás öt nap után:

Autó: 1. Carlos Sainz, Lucas Cruz (Mini) 19:04:13; 2. Nasser Al-Attiyah, Mathieu Baumel (Toyota) +5:59; 3. Stephane Peterhansel, Paulo Fiuza (Mini) +17:53; 4. Yazeed Al-Rajhi, Konstantin Zhiltsov (Toyota) +31:39; 5. Orlando Terranova, Bernardo Graue (Mini) +32:05.

Motor: 1. Ricky Brabec (Honda) 19:07:19; 2. Toby Price (KTM)  +9:06; 3. Kevin Benavides (Honda) +11:32; 4. Pablo Quintanilla (Husqvarna) +16:01; 5. Jose Ignacio Cornejo (Honda) +20:25.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: