DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Hivatalos: Szaúd-Arábiában tartják a 2020-as Dakart

A szervező ASO megerősítette: az afrikai főváros nevét viselő ikonikus verseny Dél-Amerikából Ázsiába, a Közel-Keletre költözik, az óriási Rab-el-Háli sivatag lesz az otthona.

A következő, 2020-as kiadástól fogva új éra kezdődik a Dakar Rali történetében: az 1979 és 2007 között Afrikában, 2009 és 2019 között Dél-Amerikában megrendezett verseny új helyszíne Szaúd-Arábia lesz. Az idei Dakart először tartották egyetlen ország határain belül, Peruban, miután Ecuador, Bolívia és Chile is visszalépett. Az Autosport szerint az eddig nagy problémát jelentő anyagiakat a szaúdiak beszállása orvosolja, a szerződés öt évre szól. A 2020-as versenyről részleteket április 25-én hoz nyilvánosságra az ASO. 

„Új kihívásokat ígérünk a versenyzőknek a fenséges és misztikus Rab-el-Háli sivatagban” – mondta a szaúdi motorsportszövetség elnöke, Khalid Bin Sultan Abdullah Al Faisal herceg. Az országban 3,6 millió négyzetkilométernyi sivatag található, ahol kijelölhető a verseny útvonala. „A terep különbözőségének és az ország természetes környezetének köszönhetően a versenyzők egyedülálló élményt fognak átélni.”

A 2019-es Dakart megnyerő katari Nasser Al-Attiyah korábban elmondta, információi szerint a terv az, hogy az első évben a versenyt kizárólag Szaúd-Arábiában tartsák, a folytatásban pedig más országokat is érintsenek, például Omán, Jordánia vagy Egyiptom.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: