DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Tereprali

Dakar: Áldozatokat szedett az utolsó előtti szakasz

Az autósok között Peterhansel és Ten Brinke, a motorosoknál Brabec, a kamionok közt Villagra került bajba a verseny végéhez közel – csak a Peugeot tudta folytatni közülük. Szombaton rövid gyorsaságival fejeződik be a 2018-as Dakar.

A korábbi balesete után második helyig felzárkózó Stephane Peterhansel újra hibázott: a San Juan és Cordoba közötti pénteki szakaszon fának ütközött, ezzel Peugeot-ja kormányművét is megrongálta, hüvelykujja pedig kificamodott. Csapattársa, Cyril Despres vontatta ki a gyorsasági céljáig, ezzel egy órát veszített. Egy másik élmenő is a dél-amerikai verseny utolsó előtti napján esett ki: a toyotás Bernhard ten Brinke a negyedik helyről műszaki hiba miatt adta fel.



A Toyota másik versenyzője, Nasser Al-Attiyah negyedszer nyert szakaszt, és megörökölte a második pozíciót Peterhanseltől, a nap kezdetén Ten Brinke előtt álló Giniel de Villiers pedig dobogós helyre lépett fel. Carlos Sainz 46 perccel vezeti a versenyt, és mivel szombaton már csak egy 120 kilométeres gyorsaságit kell teljesíteni, az ő sikere szinte garantált. A De Villiers mögött 8 perccel álló Peterhansel viszont még felkapaszkodhat a dobogóra.

A 907 kilométeres pénteki táv – melynek 424 kilométere két részre bontva volt szelektív – Toby Price győzelmét hozta a motorosok között Kevin Benavides, az összetett második helyezettje előtt. Az osztrák Matthias Walkner negyedik lett, de 22 percet így is megőrzött előnyéből, így Sainzhoz hasonló pozícióban van az utolsó nap előtt. A motorosok közül is lemorzsolódott egy élmenő az utolsó előtti napon, a hatodik helyen álló Ricky Brabec esett ki fájó közelségben a célhoz.

A quadok és kamionok versenyében szintén csak akkor hozhat fordulatot az utolsó nap, ha rendkívüli esemény történik: Ignacio Casale másfél órával vezet Nicolas Cavagliasso előtt, Eduard Nikolaev Kamaza és a fehérorosz Siarhei Viazovich MAZ-a között négy óra a differencia, mivel a győzelemre esélyes Federico Villagra szintén kiesett.

Az állás a 13. szakasz után:

Autók

1.

Carlos Sainz

Peugeot

47:46:30

2.

Nasser Al-Attiyah

Toyota

+46:18

3.

Giniel de Villiers

Toyota

+1:20:00

4.

Stephane Peterhansel

Peugeot

+1:28:08

5.

Jakub Przygonski

Mini

+2:46:32 

Motorok

1.

 Matthias Walkner

KTM

41:33:42

2.

 Kevin Benavides

Honda

+22:31

3.

 Toby Price

KTM

+27:45

4.

 Antoine Meo

KTM

+50:17

5.

 Gerard Farres

KTM

+1:01:19

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: