DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Dakar: Párviadal az első helyért a motorok nélküli szakaszon

Mérőpontról mérőpontra váltogatta egymást az élen Al-Attiyah és Peterhansel, végül ismét a Toyota nyert szakaszt. Sainz továbbra is vezet az autók között, míg a motorok és quadok gyorsaságiját törölték.

Több autós ráérzett a Dakar 12., Chilecito és San Juan közötti 523 kilométeres gyorsaságijára, melyet előbb Orlando Terranova, majd Bernhard ten Brinke vezetett. A mért távot egy közbenső összekötő szakasz osztotta két darabra. Ten Brinke a megszakításnál még előnyben volt, a nyolcadik mérőponttól azonban a peugeot-s Stephane Peterhansel és toyotás Nasser Al-Attiyah különcsatájává bontakozott ki. Hol az egyik, hol a másik ász bizonyult gyorsabbnak csekély különbséggel.

A szakaszt végül a katari versenyző vitte csupán kétperces előnnyel, Peterhansel második, Terranova és Ten Brinke negyedik-ötödik lett, Giniel de Villiers előzte meg a jól kezdő Mini- és Toyota-versenyzőt. A három Toyota az összetett dobogóért áll csatában egymással: Al-Attiyah, Ten Brinke és De Villiers közt 21 perc a differencia.

A verseny éllovasa, Carlos Sainz nem volt tényező csütörtökön, csupán kilencedik időt autózott és 18 percet veszített, de így is 45 perces előnyt tart – segítette az is, hogy 10 perces időbüntetését, melyet egy quaddal való incidensért kapott, új bizonyítékok alapján visszavonták.

A később rajtoló kamionos kategória még messze jár a céltól, de a nap során zajlottak az események: a vezető Eduard Nikolaev Kamaz-egysége a szakasz elején fél órát veszített, így Federico Villagráék Ivecója átvette az összetett első helyét, de hamarosan az argentin is jelentős időt bukott, ezzel ismét Nikolaev került az élre.

Csütörtökön csak az autók és kamionok teljesítettek mért szakaszt: időjárásra hivatkozva ugyanis az eltérő útvonalú motoros és quados gyorsaságit törölték. Matthias Walkner, a kétkerekű kategória éllovasa ezzel jelentős segítséget kapott, hiszen 32 perces előnyét már csak két napra kell beosztania, melyek mért szakaszai együttesen 489 kilométert tesznek ki, kevesebbet, mint a mai táv.

Az állás a 12. szakasz után:

Autók

1.

Carlos Sainz

Peugeot

42:24:31

2.

Stephane Peterhansel

Peugeot

+0:44:41

3.

Nasser Al-Attiyah

Toyota

+1:05:55

4.

Bernhard ten Brinke

Toyota

+1:17:21

5.

Giniel de Villiers

Toyota

+1:26:31

Motorok

1.

 Matthias Walkner

KTM

36:33:37

2.

 Kevin Benavides

Honda

+32:00

3.

 Toby Price

KTM

+39:17

4.

 Gerard Farres

KTM

+49:17

5.

 Antoine Meo

KTM

+59:05

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: