DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Dakar: A baleset után újra szárnyal Peterhansel

A motorosok versenye még mindig elképesztően szoros: a vasárnapi szakasz végén 22 másodperc a különbség. A szervezők úgy döntöttek, a hétfői gyorsaságit törlik.

Stephane Peterhansel visszavágott a vasárnapi, Uyuni és Tupiza közötti bolíviai szakaszon. A 13-szoros Dakar-nyertes az élen haladva szenvedett balesetet tegnap, amely visszavetette a harmadik helyre, ráadásul egyesek amiatt is aggódtak, mert a hétvége két napján összevont, maratoni szakaszt tartottak, azaz a táborban a csapatok nem nyúlhattak versenyzőik autójához – azaz megbosszulhatta magát a Peugeot valamilyen rejtett sérülése.

Ennek nyoma sem volt, Peterhansel szakaszgyőzelemmel zárta a hetet, 49 másodperccel az összetettben 45 óra hátrányban levő csapattárs, Cyril Despres előtt. A nap harmadik leggyorsabbja Nasser Al-Attiyah volt, aki második helyét igyekszik megőrizni Peterhansel előtt. Carlos Sainz csak ötödik leggyorsabbként fejezte be a napot, de több mint egyórás előnye tudatában ezt büntetlenül megtehette.



Két nagy csata jellemezte a 498 kilométeres gyorsaságit a motorosok között: a francia KTM-es, Antoine Meo, valamint az amerikai hondás, Ricky Brabec küzdöttek a napi elsőségért. Az utolsó előtti mérőpontnál még Brabec vezetett, végül azonban egy percet veszített, így a napi győzelem Meónak jutott. Az összetettben azonban a páros csak a 6. és 8. pozícióban áll. Itt Kevin Benavides közel 3 percet dolgozott le hátrányából az éllovas Adrien van Beverenhez képest, így az argentin 22 másodpercre csökkentette lemaradását a változatlanul elképesztően szoros kategóriában.

A Dakaron hullámzó teljesítményt nyújtó Joan Barreda szombat leggyorsabb volt, ezzel közelebb került az élen álló pároshoz, de vasárnap újra időt veszített, tegnap megsérült térde hátráltatta, így az összetett harmadik helyéről az ötödikre esett vissza. Két versenyző is kicsúszott a top 10-ből: Xavier de Soultrait és Pablo Quintanilla egyaránt bukott, előbbi feladta a Dakart.

A hétfői, Tupiza és Salta közötti szakasz 242 kilométeres speciálját törölte a verseny szervezője, az ASO. Az indok a rossz időjárás: fennáll a viharok és áradás kockázata, továbbá a vasárnapi célállomás, a tupizai tábor is sárban úszik, ezért elővigyázatosságból a szervezők a törlés mellett döntöttek. Az óvatosságra ad okot, hogy 2017-ben több szakaszt is töröltek belvíz miatt. A mezőny tagjainak konvojban kell megtenniük a távot, a verseny utolsó szakaszát Bolíviában.

„Egy olyan helyszínen vagyunk jelenleg, ahol az időjárás változékonyabb, az utóbbi néhány órában pedig jelentős eső hullott” – mondta Marc Coma versenyigazgató. „A tábor már most rossz állapotban van, és bár lehetséges volna speciált tartani holnap, inkább úgy döntöttünk, hogy a teljes karavánt közúton küldjük ki. A kezdetektől fogva tudtuk, hogy Bolívia ezen területe érzékeny időjárási szempontból.”

Az állás a 8. szakasz után:

Autók

1.

Carlos Sainz

Peugeot

27:04:00

2.

Nasser Al-Attiyah

Toyota

+1:06:37

3.

Stephane Peterhansel

Peugeot

+1:13:42

4.

Bernhard ten Brinke

Toyota

+1:23:00

5.

Giniel de Villiers

Toyota

+1:37:09

Motorok

1.

 Adrien van Beveren

Yamaha

27:22:03

2.

 Kevin Benavides

Honda

+0:22

3.

 Matthias Walkner

KTM

+6:34

4.

 Toby Price

KTM

+7:35

5.

 Joan Barreda

Honda

+8:01

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: