DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Tereprali

Dakar: Loeb átvette a vezetést

A tegnapi nap egyik hőse bajba került, a kilencszeres ralivilágbajnok behúzta idei első szakaszgyőzelmét, KTM-vezetés a motorosoknál, Yamaha-fölény a quadoknál. Argentínában száguld a Dakar.

Sebastien Loeb kihasználva Peugeot-ja tempóját, valamint azt, hogy a 2017-es Dakar második, Resistencia és San Miguel de Tucumán közötti szakasza inkább ralis jellegű volt, mintsem hagyományos, a navigációt előtérbe helyező sivatagi terepralis menet, megnyerte a gyorsaságit, s ezzel átvette a vezetést az összetettben. Ez volt a francia versenyző ötödik szakaszgyőzelme a Dakaron, hiszen tavalyi debütálásakor négy részsikert is behúzott.

loeb-dakar-2017-2-rb



A szakaszon Loeb mögött Al-Attiyah, de Villiers, Sainz, Roma, Al Rajhi volt a sorrend, s az összetettben is pontosan így követik a franciát az említettek. A nap nagy vesztese a Forddal versenyző spanyol Xavier Pons volt, aki a nyitó gyorsasági második helye után ma elhagyta az utat, s elveszítette az egyik kerekét, így ha sikerült is célba érnie, bizonyosan csak tetemes hátránnyal folytathatja a versenyt.

A motorosok mezőnyében a címvédő Toby Price nyerte a szakaszt, több mint három percet adva legközelebbi riválisainak, az osztrák Matthias Walknernek és a legjobb hondás Paulo Goncalvesnek. A tegnapi győztes Pedrero Garcia csak 13. lett, a közkedvelt hölgyversenyző, Laia Sanz pedig a 25. elyen zárta a szakaszt. Az összetettben Price három és fél perccel előzi Walknert, majd 4 és 5 perc közötti hátránnyal következik három hondás és egy újabb KTM-versenyző: Barreda Bort, Goncalves, Brabec és Svitko.

price-dakar-2017-2-rb

A quadosoknál négyes Yamaha-győzelem született ma, Sanabria Galeano volt a leggyorsabb, aki ezzel az összetettet is vezeti márkatársai, Dutrie, Medeiros és Casale előtt. A kamionosok mezőnye e sorok írásakor még a szakasz elején járt csak, akárcsak az új kategória, a mindössze tíztagú UTV versenyzői – köztük a Coronel-testvérek.

A 2017-es Dakart összesen 317 egység kezdte el, 143 motor, 77 autó, 50 kamion, 37 quad és 10 UTV-kategóriás gép, s egy motorost kivéve egyelőre még mind versenyben is van. Ami a magyarokat illeti, az erdélyi Gyenes Emánuel a 29., Dési János a 73., a vajdasági Saghmeister Gábor a 88., míg Horváth Lajos a 128. helyen áll két szakaszt követően.

Horváth Lajos, azaz Laller videóinterjúja a helyszínről

A száguldás holnap, azaz szerdán újabb 780 kilométerrel folytatódik, a célállomás ezúttal San Salvador de Jujuy lesz, s összesen 364 kilométer lesz a szelektív szakasz, mely az idei Dakar első igazi off-road szekciója lesz. A kamionosok a többiektől eltérő útvonalon haladnak majd, így az ő mért távjuk csupán 199 kilométer.

dakar-2017-3-terkep

Az autós/motoros/quados/UTV mezőny holnapi útvonala
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: