DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
Tereprali

Tesztnappal zárta a Marokkó-ralit a Qualisport Racing

Tesztnappal búcsúztatta a 2016-os Marokkó-ralit a Qualisport Racing csapata: a vadonatúj versenykamionnal a viadal során a mennyet és a poklot egyaránt megjáró Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László trió az utolsó szelektív szakaszt a csütörtökön tapasztalt problémák vizsgálatának szentelte. A Scania Qualisport Torpedo az erősen megtizedelt mezőnyben így is a 4. helyen zárt.

A magyar kamionos egység a hatnapos, közel 2000 kilométer össztávú Világkupa-futam utolsó előtti napján váratlanul lengéscsillapító-problémákkal szembesült. Emiatt félbe is szakították a szelektív szakaszt, a szervizcsapat az éjszakát az elsőversenyes monstrum istápolásával töltötte, majd a trió pénteken nekifeszült az utolsó menetnek: ennek zömét is kihagyták, de a hivatalos értékelésben így is szerepelnek.

qualisport-marokko-rali-leg4-1



„Ma lényegesen jobb volt a kamion, mint csütörtökön, de így is meg kellett állnunk néhányszor, hogy állítsunk a lengécsillapítókon” – fogalmazott a nyolc indulóval elrajtolt, ám a táv által lefelezett mezőnyben a 4. helyre rangsorolt Qualisport-egység pilótája, Kovács Miklós. „Tény, hogy sok gondunk volt az elmúlt napokban, de ha valaki előzetesen azt mondta volna, hogy a Torpedót sikerül így végigvinnünk az első versenyén, azzal szerintem a csapat valamennyi tagja kiegyezett volna. A feladat adott, az Africa Race-ig hátralevő időben az itt szerzett tapasztalatokból okulva versenyképessé kell varázsolnunk a kamiont. Szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak Fazekas Karcsi barátomnak, aki nagyszerű teljesítményt nyújtott immáron kamionversenyzőként a sivatagban. Külön öröm számunkra, hogy egy Qualisport-konstrukcióval végzett a dobogón!”

A hazai bajnokságot autóval korábban három ízben megnyerő Fazekas Károly hibátlanul hozta le a Marokkó-rali zárónapját, így a Renault-val versenyző belga Gerrit Huzink, valamint a belga MAN-es Steven Rostaert mögött a kategória 3. helyét végzett. „Nagyon örülök, hogy így sikerült ez a verseny, végre sikerült áthámoznunk magunka a sivatagon, ami autóval a múltban nem nagyon jött össze. Az első kamionos évünk megkoronázása ez az eredmény, de tudjuk jól, hogy bőven van még fejlődnivalónk, szükségünk van sok-sok tapasztalatra. A szakasz célja után többen is megkérdezték tőlem, hogy az autós bajnoki címek, vagy ez a mostani eredmény a nagyobb öröm számomra. Mindenkinek azt feleltem, hogy az autós bajnokságok alkalmával, pláne az első idején, sokkal nagyobb boldogságot éreztem. Ez az eredmény inkább motivál, mégpedig arra, hogy a folytatásban még versenyképesebbek legyünk a kamionok között” – értékelt Fazekas, aki Bognár József navigátorral és Csákány Péter fedélzeti szerelővel együtt alkotja a Scania Qualisport V8 versenyszemélyzetét.

qualisport-marokko-rali-leg4-2_1

Sikeresen teljesítette a Marokkó-rali távját a magyar kontingens quados tagja, Somfai Mátyás is: az utolsó szakaszt kategóriájában a 4. pozícióban zárta, a végelszámolásnál készült jegyzőkönyvben pedig az 5. helyen szerepel a quadosok között.

A motorosok között az előzetes várakozásoknak megfelelően izgalmas csata dúlt: az utolsó előtti napon Sam Sunderland átvette a vezetést Toby Price-tól, az utolsó nap azonban katasztrofálisan sikerült számára, így Price a szakaszt is és a versenyt is megnyerte. A KTM-es különmeccsben Sunderland végül 7 perc 44 másodperccel végzett márkatársa mögött.

Az autósoknál a zárónapon jutott egy szakaszgyőzelem a Peugeot gyári alakulatánál szereplő Cyril Despres-nek is, aki 6 másodperccel verte márkatársát, Carlos Sainz-t. A spanyol legenda csak javítani tudott, fordítani nem, így a Toyota Hilux Overdrive extraklasszisa, Nasszer Al-Attijah azt is megengedhette magának, hogy az 5. fejezze be a zárónapot: a katari rakéta – aki a Világkupa-sorozat trófeáját már korábban bebiztosította - 12 perccel végzett Sainz előtt az összesítésben. Az eredmény több fontos tényezőre is rávilágított: egyrészt arra, hogy a Peugeot legfőbb kihívójának a Toyota ígérkezik a közelgő Dakar-ralin, másrészt pedig arra, hogy a Al-Attijah-nak talán nem is fontos átülni a Toyotánál készülő Hilux buggy-ba, hiszen az összkerekessel is simán elkalapálta a Peugeot kétkerekes járműveit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: