DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Tereprali

Ezért vesztette el a vezetést Loeb a Dakaron

Az eddig már három szakaszt is megnyerő kilencszeres rali-világbajnoknak roppant kalandos napja volt pénteken, amely után már „csak” a második helyet foglalja el az összesített eredménylistán.

Sebastien Loeb számára kiválóan indult pályafutása első Dakar Ralija: hétfőn az első „igazi” etapot megnyerte, majd kedden és csütörtökön újabb szakaszgyőzelmeket szerzett, s miután szerdán is ott volt az első háromban, már egész megnyugtató előnnyel vezette az összesítést. Pénteken azonban utolérte a balszerencse a kilencszeres rali-világbajnokot: csupán negyedikként végzett, s az első helyet is elveszítette márkatársával, Stephane Peterhansellel szemben. Loeb a célban aztán elmondta, mi okozta a visszaesését:

Loeb_Dakar_DPPI



„Először volt egy defektem, majd közel 80 kilométert kellett megtennem úgy, hogy beragadt a gázpedálom maximális állásnál, így váltásokkal kellett ezt kompenzálnom” – idézi szavait a motorsport.com szakportál. „Rendkívül nehéz volt így vezetni. Végül aztán még egyszer defektet kaptam, így egy második kereket is le kellett cserélnem. Szóval igen, ez egy komplikált nap volt, reméljük, a következők jobban alakulnak majd. Elvesztettük ugyan az első helyet, de még sok van hátra a versenyből” – tekintett előre optimistán az elmúlt két szezont a WTCC-ben töltő versenyző.

Loebnek valóban nincs oka az aggodalomra, hiszen a pénteki problémák ellenére is csupán 27 másodperc a lemaradása Mr. Dakarral szemben, a motorosok mezőnyében azonban van egy induló, aki teljesítményével a legnagyobb esélyesek közé tartozott, a hatodik etap során azonban végleg elszállt.

A spanyol Barreda Bortról van szó, aki korábban két szakaszgyőzelmét is elveszítette gyorshajtásért kapott büntetései miatt, pénteken azonban nem kevesebb, mint öt órát kellett vesztegelnie a sivatagban motorhiba miatt. Barredának meg kellett várnia, amíg csapattársa, Paolo Ceci odaért hozzá segíteni, ám miután sok időt vett igénybe a javítás, a versenyző egészen a 70. helyig csúszott vissza összesítésben. Barreda ezt követően elmondta: innentől kezdve arra koncentrál, hogy hozzásegítse hondás kollégáját, az élen álló Goncalvest, hogy megtörjék a KTM 15 éve tartó egyeduralmát a Dakaron.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: