DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Daniel_Hun idei második győzelmét hozta a bakui úszóverseny

Azerbajdzsán fővárosában, Bakuban rendezték meg az F1 Hungary Liga szezonbeli 4. futamát.

Baku híres könyörtelen betonfalairól, hatalmas féktávjairól és természetesen az elképesztően szűk középső szektorról. Ha ez nem lenne elég, akkor vizes körülmények között, az amúgy a hétköznapokban utcai használatban lévő aszfalton elképesztően csúszik az autó, ez köszönhető a hatalmas porrétegnek, ami a pályát fedi. Ha kérhetnek valamit a pilóták Bakutól, az az lenne, hogy ne essen az eső. Ám ezúttal imáik nem találtak meghallgatásra.

Időmérő

A száraz körülmények között zajló időmérő nagy esélyese a bajnoki címvédő Achia volt, aki az első három futam kihagyása után, most debütált a 7. szezonban. Annál is inkább, hiszen míg a többi top pilóta, már elég rendes súly mennyiséget cipelnek autóikban, az időmérőn, addig Achia, a gyárinak megadott 10kg súllyal körözött a pályán. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az élmezőny tagjai már 30-45 kg között mozogtak, papírforma végeredmény volt az Achia pole-pozíció.  

Mögüle SomkipexKaszaKristofShevcsenko és Petilos indulhatottA bajnoki éllovas Előd a hatodik, míg az őt követő Daniel_Hun a hetedik helyről vágott neki a futamnak. Az alábbi videóban megtekinthető Achia pole-pozíciós köre az azeri időmérőről:

 

Futam

A futamon felhőszakadás fogadta a mezőnyt, így pedig mindenkinek az extrém esős gumikon kellett rajtolnia, viszont a versenybizottság engedélyezte az állórajtot, aminek hatalmas kockázata volt. Szerencsére a bajnokság igazolta azt, hogy miért emelkedik ki a többi hazai bajnokság közül és segédvonal nélkül is, iszonyat figyelmesen teljesítették az első pár kanyart. Aztán az elképesztően rossz látási körülmények és az ideális ív melletti zéró tapadás elkezdte szépen lassan szedegetni áldozatait. Az előzés az hosszú egyenestől függetlenül szinte lehetetlen volt, erről a hatalmas vízfüggöny és az abban autózók tapadásvesztése tehetett.  

Olyan pilóták is hibáztak, mint az egyszeres magyar bajnok Achia, vagy a szintén bajnok Hun_SafeeKaszaKristof viszont nagyon magabiztosan és meggyőző tempóban haladt a győzelem felé, amit végül a törmelékek akadályoztak meg. A kettes kanyarban nem sokkal előtte valaki odacsapta az autóját a falnak, amit Kristófnak esélytelen volt kikerülni és azonnal jobb hátsó defektet kapott. Így a győzelmet a lepattanóra jól érkező Daniel_Hun söpörte be, Somkipex hozott egy gyönyörű második helyet, míg az éllovas Előd szintén dobogón, a harmadik helyen végzett. Előd dobogójának köszönhetően, Dani még nem tudta átvenni a vezetést, 2 pont különbséggel érkeznek meg a spanyol futamra.  

A dobogósokon kívül, kiváló teljesítményt nyújtott még Jadam_Hun is, aki hátrasorolás miatt az utolsó helyről rajtolva, az ötödik helyre hozta be az autót. A liga következő helyszíne Spanyolország, a barcelonai aszfaltcsík, ahol igazi gumiháborúra és kiélezett, szoros ütközetre van kilátás. Az alábbi videóban látható egy rövid összefoglaló a futamról és annak körülményeiről.

 

A bajnokság állása a verseny után:



Friss tabella Baku

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: