DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Egyéb

Londonba készülnek a jövő autóival a diákok

A diákok nagyobb sebességbe kapcsolnak, hiszen idén a 33. Shell Eco-marathon visszatér Londonba. Ebben az évben négy magyar csapat vesz részt a versenyen, amit a Make the Future Live fesztivál keretében rendeznek meg május 25-28. között a londoni Queen Elizabeth Olimpiai Parkban.

Összesen 192 csapat regisztrált, 27 országból, Európából és azon túlról, hogy részt vegyenek a versenyen, miután 12 hónapig tervezték, építették és tesztelték energiatakarékos járműveiket. A diákok egy speciálisan erre a célra, a Queen Elizabeth Olimpiai Parkban kiépített 1,6 km-es városi útnak megfelelő pályán versenyeznek majd, hogy kiderüljön, ki tudja megtenni a legtöbb utat a legkevesebb energiával.

Tavaly a francia Microjoule-La Joliverie csapat érte el a legnagyobb távolságot - hihetetlen, 2606 km-es eredményük annyit tesz, mintha csupán egyetlen liter üzemanyag felhasználásával tették volna meg oda-vissza a London és Milánó közötti távolságot.

Shell Eco-marathon London



Magyarországról idén négy, három egyetemi és egy középiskolai csapat utazik Londonba. Az Óbudai Egyetem OECO csapata 2015-ben indult utoljára a megmérettetésen, és idén új csapattal, valamint egy teljesen új autóval száll versenybe. Szintén új csapattagokkal erősítenek a Debreceni Egyetem diákjai, akik annak ellenére, hogy tavaly vettek először részt, sikerrel vették az akadályokat: nemcsak átmentek a technikai vizsgálaton, de sikerült mért kört futniuk. A tavaly harmadik helyen végzett győri csapat új futóművel és új csapatagokkal is készül, amellyel hasonló eredményt szeretnének elérni mint az előző évben. Egyetlen hazai középiskolai indulóként a kecskeméti Kandó Kálmán Szakközépiskola diákjai már régi visszatérői a versenynek, ők idén izgalmas fejlesztésekkel készülnek, hogy megdönthessék saját rekordjukat.

Másodszor tér vissza a Vezetők Világbajnoksága a Make the Future Live-ra. A verseny célja, hogy megtalálják a leggyorsabb és legenergiatakarékosabb sofőrt az ázsiai, az európai és amerikai csapatok közül, akik klasszikus felállás szerint, fej-fej mellett versenyeznek majd.

A 2016-os bajnok a Vezetők Világbajnokságán az indonéz Bumi Siliwangi Team 4 csapat lett, akik jutalmul egy különleges látogatáson vehettek részt a Ferrarinál. Egy rendhagyó kihívás keretében négy európai csapattal is összemérhették tudásukat, hogy felállítsák a legüzemanyag-kímélőbb kört a Ferrari híres fioranoi pályáján.

Shell Eco-marathon London (2)

„Fantasztikus volt olyan motivált diákokkal dolgozni, akik az energiahatékonyság határait feszegetik. Ez a Shell-lel fennálló innovációs partnerségünknek köszönhető, amelynek keretében szorosabban tudunk együttműködni mint valaha, a pályán belül és kívül egyaránt” – mondta Mattia Binotto, a Scuderia Ferrari technikai igazgatója.

Norman Koch a Shell Eco-marathon igazgatója a versennyel kapcsolatban hozzátette: „A Shell már régóta elismeri a tudomány, a technológia, a mérnöki és matematikai képességek fontosságát, amelyek meghatározó szerepet játszanak a világméretű energetikai kihívások leküzdésében. A Shell Eco-marathon és a Vezetők Világbajnoksága csak néhány módja annak, ahogy a Shell támogatja ezeket a kulcsfontosságú területeket, és inspirálja a mérnökök és tudósok következő generációját, hogy megalkossák a jövő mobilitási megoldásait.”

A Make the Future Live látogatói minden versenyt, így a Shell Eco-marathont és a Vezetők Világbajnokságát is követhetik majd. Emellett egyedülálló lehetőségük lesz felfedezni, hogyan nézhetnek majd ki a jövőnk energetikai megoldásai, beleértve azokat az innovatív ötleteket, amelyek megváltoztatják, ahogy élünk, dolgozunk, és szórakozunk. Élesben tapasztalhatják meg az okos energetikai ötleteket, illetve szabadon tesztelhetik, fejleszthetik azokat, vagy javaslatokat tehetnek a jövő alakítására.

Még több információ a Shell Eco-marathonról a weboldalon, a Facebookon és a Twitteren található. A Make the Future Live-ról a www.shell.co.uk/makethefuture oldalon érhető el még több információ.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: