Steward
Bognár Viktor
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. május 9. vasárnap
SimTech

Sportjachtot tervezett a Lexus

A tanulmány egy prémium teljesítményű jachtban testesíti meg mindazt, ahogyan a Lexus márka új területeket hódít meg az életstílusban és szabadidős tevékenységekben. A Lexus tökéletes stílusát és irányíthatóságát kínáló, hat-nyolcszemélyes nyitott jachtot két nagy teljesítményű Lexus V8-as motor hajtja.

A Toyota Marine részleg néhány évvel ezelőtt meghívta Akio Toyodát, a Toyota világszintű elnökét, hogy töltsön néhány napot a vízen, és próbálja ki a Japánban hamarosan bemutatkozó Ponam prémium jacht-családot. Akio Toyodát mesterpilótaként fellelkesítette a turbódízel motorok ereje, akárcsak a modern hajótestek irányíthatósága és stabilitása, a a Lexus International márkaimázsért felelős vezetőjeként pedig azonnal felötlött benne, milyen hatásosan egészíthetné ki egy stílusos, nagy teljesítményű prémium jacht a Lexus életstílust. Ez a gondolat öltött testet abban az elképzelésben, hogy a Marine részleg egy ilyen hajó segítségével vezesse be a Lexust az életstílus és a szabadidős tevékenységek új területére. Az eredményt 2017. január 12-én mutatta be a Lexus, amikor a floridai Miami Beachen, a Biscayne-öbölben fekvő Di Lido szigeten leleplezte a Lexus Sport Yacht tanulmányt.

Lexus_jacht_1A DIZÁJN

A hat-nyolcszemélyes, mindennapos kirándulásokra szolgáló, két nagy teljesítményű Lexus V8-as motorral hajtott, modern stílusú és könnyen vezethető nyitott sportjacht megalkotásával a japán Toyota Cityben működő Lexus Formatervezési Központot bízták meg. A tervezőcsapat által készített tanulmányokat 2015 nyarán Tokuo Fukuichi, a Lexus International Co. ügyvezető elnöke és globális formatervezésért felelős vezetője, valamint Shigeki Tomoyama, a Toyota Marine részleg ügyvezetője és Toyoda elnök értékelte. 

“A Lexus Sport Yacht tanulmány révén kipróbálhattuk, hogyan ültethető át a Lexus formanyelve egy hajóba.”- fogalmaz Yoshihiro Sawa, a Lexus International ügyvezető alelnöke. “A Lexus Formatervezési központ számára izgalmas feladatot jelentett ez a projekt. Erőfeszítésük azért is értékes számukra, mert mozgásba hozta a kreatív energiákat, és gondolatainkat a dizájn és az életstílus felé terelte – vagyis olyan területekre, amelyek kívül esnek az autóiparon, ahol már közismert szereplőnek számítunk.”

Lexus_jacht_5

A kiválasztott tervet 2015-ben tovább finomították a dizájnerek, miközben a Marine részleg szakemberei nekiláttak a szerkezet és a fedélzeti hajózási rendszerek megtervezésének.

A Lexus Sport Yacht tanulmányt Miamiban mutatta be a vállalat, kihangsúlyozva, hogy egyedi projektről van szó, és nem tervezik a hajó gyártását. A hajó elkészítésére a Marine részleg az amerikai Wisconsin államban működő Marquis-Carver Yacht Group of Pulaski céget választotta ki, mivel e vállalatnak komoly tervezési és gyártási kapacitása van, valamint jártas a nagyméretű kompozit szerkezetek kézi munkával történő kivitelezésében.

A HAJÓ

A Lexus Sport Yacht tanulmány fedélzete és külső héjazata törésvonal nélkül öleli körül a belső szerkezetet. Minden elem kézzel szőtt karbonszövettel megerősített kétkomponensű epoxigyantából (más néven szénszál erősítésű műanyagból, azaz CFRP-ből) készült. A CFRP-technológiát versenyautók és szupersportkocsik – például a Lexus LFA – szerkezetének kialakítására használják, illetve nagy teljesítményű repülőgépek, sílécek, kerékpárok és világszínvonalú versenyvitorlások építésénél alkalmazzák. A Lexus Sport Yacht tanulmány CFRP-szerkezete közel 1000 kg-mal könnyebb, mint egy ugyanilyen jacht üvegszál erősítésű műanyagból készült hajóteste. A hajó vízvonal alatti része lépcsőzetes kialakítású, ami csökkenti a közegellenállást, és nagy sebességnél kiegyensúlyozottabb vezethetőséget kínál. A tanulmányt két 5,0 literes V8-as benzinmotor hajtja, aminek alapját az a 2UR-GSE nagy teljesítményű erőforrás képezi, ami az RC F kupéban, a GS F sportszedánban és az új LC 500 luxuslimuzinban is működik. Mindkét motor teljesítménye meghaladja a 446 lóerőt, így a jacht akár 43 csomós (79 km/órás) sebességgel is száguldhat; a hajtás hidraulikus vezérlésű kül- és belmotoros (sterndrive) megoldású. A kikötést joystick-irányítás könnyíti meg. A kapitány egy színes érintőképernyős panelről kezelheti és ellenőrizheti a fedélzeti rendszereket; ezeken a képernyőkön jelennek meg a műholdas navigáció, a digitális diagramok, a felszíni radar, a víz alatti szonár, a világítás és a szórakoztató rendszerek információi. A kapitány ülése motorosan állítható, és a kartámaszok kihajthatók, hogy mindkét oldalról könnyű legyen beülni. Az első utaskabinban luxuskivitelű Lexus bőr-, fa- és üvegburkolatok teremtenek hívogató hangulatot. A kényelemről hatszemélyes, kanapé-stílusú ülés, asztal és klímaberendezés gondoskodik.

Lexus_jacht_4

A kabinban kétégős tűzhely, mosogató és beépített hűtőszekrény található, és még a zuhanyrózsa is hibátlan kidolgozással készült. A beépített audio-video szórakoztató rendszer 4G Wi-Fi és WAN technológiával működik. A zene a mennyezetbe süllyesztett Revolution Acoustics hangsugárzókból árad, és a tökéletes hangminőséget a Mark Levinson® Reference digitális erősítője garantálja. 

MŰSZAKI ADATOK

Teljes hosszúság 12,7 m

Szélesség 3,86 m

Kapacitás 8 fő

Összteljesítmény 897 LE / 660 kW

Végsebesség 43 csomó

Lexus_jacht_7

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?