DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 17. péntek
Egyéb

Mikor érdemes a digitális nyomtatást választani?

Néhány darab plakátot vagy 100 db szórólapot szeretne gyártatni egy közeli sporteseményre? Vagyis kis példányszámban, gyorsan lenne szüksége nyomtatásra? Akkor válassza a digitális technológiát!

https-printpix.hu - 2024 április - Cikk7



Ezt az eljárást úgy kell elképzelni, hogy a nyomat képe az adott fájlból egy számítógépen keresztül eljut a nyomtatóba. Azaz nincs szükség lemezekre és nyomóformákra, úgynevezett köztes hordozókra.

Természetesen ahhoz, hogy a végeredmény, például egy sportesemény hírelése megfeleljen az elvárásainknak, nem mindegy, hol nyomtatjuk az anyagokat. Érdemes több szolgáltatótól is ajánlatot kérni, tájékozódni a referenciákról és a gépparkról.

Például a Printpix Nyomda digitális nyomtatás terén is széles körű szolgáltatásokat nyújt – legyen az névjegykártya, meghívó, boríték, matrica vagy akár plakát. Emellett nyomdai kötészeti műveletekben is kérhetjük segítségüket a 3D UV-lakk nyomtatástól a lyukasztáson, spirálozáson át a stancolásig. De ha molinóra vagy roll upra van szükség, mondjuk egy sportgálán, akkor is fordulhatunk hozzájuk bátran.

 

A digitális nyomtatás előnyei

Ahhoz, hogy biztos legyen a döntésben, melyik nyomtatási technológiát válassza, érdemes kicsit közelebbről is megismerni a digitális nyomtatás mellett szóló érveket.

  • Az egyik, talán a legfontosabb, a költséghatékonyság. Mivel nincs nyomóforma, bizonyos példányszámig jobban megéri ez az eljárás Másik előny – amiről már szó is esett – a gyors megvalósítás. 1-2 nap, de akár pár óra leforgása alatt is lebonyolítható a gyártás.
  • Kis- és közepes mennyiség esetén is jó választás.
  • Négy színben (cián, magenta, yellow, black) készül a nyomat.
  • Személyes megoldásokra is van lehetőség digitálisan. Például jól jöhet meghívók perszonalizálásánál vagy sorszámozásnál is. 

Milyen alapanyag használható?

A digitális nyomtatásnál sokféle alapanyagból lehet választani. A speciális, digitális papírok mellett alkalmazható műnyomók, ofszet vagy kreatív papírok, kartonok, pauszok vagy akár műanyag fóliák esetén is. De jól működik plakátpapírokon, rollup fóliákon, molinókon és különféle öntapadós anyagokon is.

Ugyanakkor a nyomtatható tábláknál, például habosított PVC esetén vagy habkartonnál és szendvicslemezeknél is bevált ez az eljárás. Sőt még az asztal lapjára is lehet digitálisan, egyedi nyomatot készíteni, ha az nem vastagabb 13 mm-nél.

 

Gyártási paraméterek

Maradjunk a Printpix Nyomdánál, hogy a gyakorlatban is lássuk a gyártás menetét! Digitális nyomtatásnál a rövid határidők, általánosan 1-5 nap a jellemző. Ez természetesen függ a mennyiségtől és az esetleges utógondozástól is. 50 gr-tól egészen 400 gr-os papírig lehet választani, de hozott anyag nem jöhet szóba. Ha fekete-fehér nyomtatásról van szó, azt 50 oldal felett vállalják.

Látható, hogy ha kisebb mennyiségben és nagyon rövid határidővel kell előállítani nyomdai anyagot, akkor a digitális eljárás kézenfekvő. Válassza ezt a megoldást, és győződjön meg hatékonyságáról!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: