DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 28. vasárnap
Retro

Tíz éve rázta meg az F1-et Schumacher síbalesete

2013-ban ezen a napon, december 29-én történt a hétszeres világbajnok sorsfordító síbalesete – az azóta eltelt egy évtizedben csak információmorzsákhoz juthattunk az állapotáról.

Mint azt egy néhány évvel korábbi évfordulós Retro-cikkünkben felelevenítettük, csendes év végi vasárnapként indult 2013. december 29. az F1 világában és így a Formula.hu-n is. A bomba délután, 13:55-kor robbant.

„Michael Schumacher balesetet szenvedett” – mondta a szalagcím. A rövidhír így szólt: „Az első jelentések szerint Schumacher a francia Alpokban található Méribelben szenvedett balesetet ma délelőtt síelés közben, s ezt követően kórházba kellett szállítani. A hétszeres világbajnok pilótát a francia RMC Sport értesülései szerint stabil állapotban vitte kórházba a helikopter, s bár komoly fejsérülést szenvedett, végig magánál volt, és állapota »nem ad okot az aggodalomra.«”

Innentől záporozni kezdtek a Schumacherről szóló hírek – a nap folyamán, egészen éjfélig, már csak a hétszeres világbajnokról szóló anyagok kerültek ki az oldalunkra. Egy órával az első hír után a Le Dauphine információját adtuk közre: a francia lap beszámolt arról, hogy a baleset 11 órakor történt, Schumacher feje egy sziklának ütközött, a segítség pedig sokkos állapotban, de eszméleténél érte a hétszeres világbajnokot, akit előbb Moutiers, majd egy órán belül Grenoble kórházába szállítottak. A cikk kitért arra: a történtek idején Schumacher mellett volt 14 éves fia, Mick is. „Sérülése súlyos, de nincs veszélyben” – vonta le a legfontosabb konklúziót a Le Dauphine.

f1-schumacher-si



Késő délutánra megérkezett a hivatalos álláspont, Sabine Kehm menedzser rövid közleménye: „Michael egy privát sítúrán fejsérülést szenvedett a francia Alpokban. Kórházba szállították, profi orvosi ellátást kap. A megértésüket kérjük, hogy nem tudunk folyamatos információt adni az állapotáról. Schumacher sisakot viselt, és nem volt egyedül a baleset idején, melyben rajta kívül senki nem volt érintett.”

Az este érkező, nem hivatalos hírek már aggasztóbb képet festettek: az RMC Sport arról írt, Michael Schumacher agyvérzést kapott és életveszélyes állapotban fekszik a kórházban. Aggasztónak tűnt, hogy a grenoble-i klinika által ígért közlemény sem érkezett meg a várt időpontban. Miközben a kórházba érkezett az FIA specialistája, Gérard Saillant professzor, az intézmény körül gyülekezni kezdtek a rajongók. 22 óra után érkezett a hír, amelyet a szurkolók nem szerettek volna hallani: „Hivatalosan is megerősítették: Michael Schumacher kómába esett, azonnali idegsebészeti műtétet kellett rajta végrehajtani.”

 

A baleset utáni időszak

A következő napok eseményeit egy másik korábbi cikkünkben összegeztük. December 30-án arról szóltak a hírek, hogy Schumacher állapota az éjszaka folyamán sem javult, így továbbra is kómában fekszik és az életéért küzd, közlik a sajtó munkatársaival a hétszeres bajnok orvosai. Jean-Francois Payen professzor elmondja, hogy Schumacher agyában ödéma és hematóma is kialakult a zúzódások következtében, ezért az egykori F1-es pilótát még legalább 48 órán át mesterséges kómában tartják.

A 2013-as esztendő utolsó napján a grenoble-i orvosi stáb sajtótájékoztatón számol be Schumacher állapotáról: az éjszaka folyamán újabb műtétet hajtottak végre rajta, csökkentették a nyomást az agyában, de nem jelenthetik ki, hogy túl van az életveszélyen. Azt is biztosan tudni lehet, hogy Schumacher még eszméleténél volt a balesetet követően, de beszélni már nem tudott, s állapota hamarosan kritikusra fordult.

f1-schumacher-2004

2014. január 1-jén Sabine Kehm menedzser sajtótájékoztatót tart: a hétszeres bajnok állapota stabilizálódott, de továbbra is válságos. „A mai nap legjobb híre, hogy nem tartunk sajtótájékoztatót, mert nem történt komolyabb változás” – mondta.

Néhány nappal később, január 6-án több más médium mellett a német RTL is azt közli a hétszeres világbajnok menedzserére hivatkozva, hogy Schumacher már nincs közvetlen életveszélyben. Sabine Kehm másnap cáfolja, hogy ilyen információt adott volna bárkinek.

Két nappal később a francia hatóságok sajtótájékoztatóján fény derül néhány részletre a balesettel kapcsolatban: a Schumacher sisakjára rögzített Go Pro kamera rögzítette a történteket, így biztosan tudják, hogy az egykori versenyző elhagyta a kijelölt szakaszt, s a pálya szélétől nyolc méterre lévő sziklának ütközött. A német legenda ettől vesztette el az egyensúlyát, majd előrebukott, s a fejét egy szomszédos kőbe ütötte.

A következő hetekben és hónapokban folyamatosak a találgatások Schumacher állapotával kapcsolatban, amelyeket sokszor volt kénytelen cáfolni a család vagy a menedzser. 2014. június 16-án aztán Sabine Kehm maga erősítette meg, hogy a hétszeres világbajnok felébredt a kómából és elhagyta a grenoble-i kórházat. A menedzser már jóval korábban figyelmeztetett arra, hogy ha Schumachert elszállítják Grenoble-ből, akkor jóval kevesebb információt fognak kiadni az állapotáról.

f1-schumacher-mercedes

A legfrissebb információmorzsák

Tulajdonképpen mindmáig ez tekinthető az utolsó hivatalos, konkrét információkat magában foglaló tájékoztatásnak. Sajtóhírek persze azóta is folyamatosan felröppennek a hétszeres világbajnok állapotáról – legutóbb épp a minap, a Bild jóvoltából. Mint arról mi is írtunk, a lap szerint a család egy utcai Mercedes-AMG-t is bevetett, hogy segítse a legendás F1-es felépülését. Schumachert megautóztatták az AMG-vel, hogy az ismerős hangok és impulzusok ingereket váltsanak ki belőle. Emellett a lap arról is ír, hogy még mindig 15 szakemberből álló stáb dolgozik Michael Schumacher körül a nap 24 órájában, orvosok, masszőrök és egyéb segítők.

Schumacher állapotáról a család, így az F1-et is megjárt fia, Mick is ritkán és szűkszavúan nyilatkozik, így konkrétumokat nem tudhatunk a fentieken kívül. Ami biztos, hogy csak egy nagyon szűk baráti kör látogathatja a német legendát – közéjük tartozik egykori ferraris főnöke, az FIA-t is több mint egy évtizeden át irányító Jean Todt, aki szintén nemrég beszélt korábbi versenyzőjéről:

„Más életet él, nekem pedig abban a kiváltságban van részem, hogy megoszthatok egyes pillanatokat vele. Sajnos a végzet lesújtott rá tíz évvel ezelőtt. Most már nem az a Michael, akit az F1-ből ismertünk” – mondta a L’Equipe-nek.

Schumacher mindmáig az F1 egyik legsikeresebb versenyzője: a szintén hétszeres világbajnok Lewis Hamiltonnal megosztva tartja a rekordot a vb-címek számát illetően, s a futamgyőzelmek tekintetében is csak a brit előzte meg őt a 2012-es visszavonulása óta (103 elsősége van Hamiltonnak Schumacher 91-ével szemben).

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: