DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Schumacher – A baleset krónikája

Egy nem túl távoli és nagyon szomorú eseményt idéz fel mai évfordulós cikkünk: 2013-ban ezen a napon szenvedett életveszélyes síbalesetet Michael Schumacher, akinek állapotáról szinte semmit nem tudni azóta.

2013. december 29. 12 óra – Francia médiumok arról adnak hírt, hogy Michael Schumacher egy méribeli síbalesetben komoly fejsérüléseket szenvedett. A hétszeres világbajnok pilótát az RMC Sport értesülései szerint stabil állapotban vitte kórházba a mentőhelikopter, s bár komoly fejsérülést szenvedett, állapota „nem ad okot az aggodalomra.”

2013. december 29. 22 óra – Miután több lap is arról számol be, hogy a hétszeres világbajnok állapota jóval súlyosabb, mint ahogy az első hírek alapján sejteni lehetett, hivatalosan is megerősítetik, hogy Michael Schumacher kómába esett, és azonnali idegsebészeti műtétet kellett rajta végrehajtani.

schumacher-accident



2013. december 30.– Michael Schumacher állapota az éjszaka folyamán sem javult így továbbra is kómában fekszik, és az életéért küzd, közlik a sajtó munkatársaival a hétszeres bajnok orvosai. Jean-Francois Payen professzor elmondja, hogy Schumacher agyában ödéma és hematóma is kialakult a zúzódások következtében, ezért az egykori F1-es pilótát még legalább 48 órán át mesterséges kómában tartják.

2013. december 31. – A grenoble-i orvosi stáb sajtótájékoztatón számol be Schumacher állapotáról: az éjszaka folyamán újabb műtétet hajtottak végre rajta, csökkentették a nyomást az agyában, de nem jelenthetik ki, hogy túl van az életveszélyen. Azt is biztosan tudni lehet, hogy Schumacher még eszméleténél volt a balesetet követően, de beszélni már nem tudott, s állapota hamarosan kritikusra fordult.

2014. január 1. – Újév napján Sabine Kehm menedzser sajtótájékoztatót tart: a hétszeres bajnok állapota stabilizálódott, de továbbra is válságos. „A mai nap legjobb híre, hogy nem tartunk sajtótájékoztatót, mert nem történt komolyabb változás” – mondta.

2014. január 3. – A grenoble-i kórház előtt a rajongók csendes ünnepséggel emlékeznek meg Michael Schumacher 45. születésnapjáról, akinél többek közt Jean Todt és Ross Brawn is látogatást tett már. Időközben az is kiderül, hogy egy újságíró papnak öltözve megpróbált bejutni a versenyző kórházi szobájába, ezért a sajtó munkatársait arra kérték, hogy tartsák tiszteletben Michael Schumachert és családját.

schumacher-message

2014. január 5. – A Spiegel állítása szerint egy újonnan előkerült bizonyíték arról tanúskodik, hogy Schumacher kifejezetten lassan haladt a balesete pillanatában. A német lap szerint egy férfi a barátnőjét filmezte okostelefonjával, s véletlenül vette fel a balesetet. A felvétel létezését később megcáfolják.

2014. január 6. – Több más médium mellett a német RTL is azt közli a hétszeres világbajnok menedzserére hivatkozva, hogy Schumacher már nincs közvetlen életveszélyben. Sabine Kehm másnap cáfolja, hogy ilyen információt adott volna bárkinek.

2014. január 7. –Schumacher felesége, Corinna arra kéri a média munkatársait, hagyják el a kórházat, ahol férjét ápolják: „Fontos, hogy az orvosok nyugodtan dolgozhassanak, a kórház pedig nyugodt körülmények között működhessen. Kérem, hagyják békén a családot.”

2014. január 8. – A francia hatóságok sajtótájékoztatóján fény derül néhány részletre a balesettel kapcsolatban: a Schumacher sisakjára rögzített Go Pro kamera rögzítette a történteket, így biztosan tudják, hogy az egykori versenyző elhagyta a kijelölt szakaszt, s a pálya szélétől nyolc méterre lévő sziklának ütközött. A német legenda ettől vesztette el az egyensúlyát, majd előrebukott, s a fejét egy szomszédos kőbe ütötte.

2014. január 13. – Corinna Schumacher egy héttel korábbi kérése óta egyetlen hivatalos jelentést sem adtak ki Schumacher állapotáról, a Bild viszont „megbízható kórházi forrásokra” hivatkozva arról számol be, hogy az egykor versenyző egészségi állapota nem változott azóta, hogy az orvosok a legutóbbi bejelentést megtették.

2014. január 15. – A 2012-ig a Formula-1 hivatalos orvosaként szolgáló Gary Hartstein kritikával illeti a Daily Mail cikkét, mely azt a lehetőséget vetette fel, hogy Michael Schumacher örökre kómában maradhat. Hartstein szerint nem ad okot aggodalomra, hogy egy ideje nem érkeztek friss hírek Schumacher állapotáról, s minden esély megvan rá, hogy az egykori versenyző felépül.

2014. január 17. – Sabine Kehm megtöri hosszú hallgatását, s közli, hogy a hétszeres világbajnokot az orvosok továbbra is mesterséges kómában tartják, de bizakodásra adhat okot, hogy Schumacher állapotának jellemzésekor ezúttal már nem hangzott el a „kritikus” szó.

2014. január 30. – Miután a L’Equipe arról számolt be, hogy megkezdték Schumacher felébresztését, ő pedig jól reagál a folyamatra, Kehm január 29-én arra figyelmeztet, hogy csakis a tőle és az orvosoktól érkező állításokat szabad elhinni. Egy nappal később viszont ő maga is megerősíti, hogy megkezdődött a folyamat, mely a várakozások szerint hosszúnak ígérkezik.

2014. március 7. – Hosszú heteken át nem érkezik hír Schumacherről, így újabb és újabb pletykák ütik fel a fejüket. A menedzsment folyamatosan tagad, március 7-én éppen azt, hogy Schumacher már önállóan lélegzik.

2014. április 4. – Újabb hónap telt el, Schumacher immár több mint 90 napja fekszik kórházban. Sabine Kehm egy a korábbiaknál is biztatóbb üzenetet küld: „Michael állapota javulni kezdett. Pillanatokra már a tudatosság és az ébredés jeleit mutatja.” Ezt tíz nappal később az ARD televízióban is megismétli: „Rövid pillanatokra tudatánál van, az előrelépés apró jeleit mutatja.”

kehm

2014. április 25. – Bombaként robban a hír, hogy Sabine Kehm a német RTL-nek elmondta, hogy Michael Schumacher felébredt a kómából, és felismerte feleségét. Sajnos a rajongóknak hamar csalódniuk kellett, a hír ugyanis kacsának bizonyult.

2014. június 4. – Miután hónapokon át semmilyen érdemi információ nem érkezik Schumacherről, ismét felerősödnek a pletykák: egy német rádió például azt állítja, hogy valójában már nem is Grenoble-ban kezelik a bajnokot, hanem Németországban.

2014. június 16. – Az eddigi legfontosabb hír: Sabine Kehm maga erősítette meg, hogy a hétszeres világbajnok felébredt a kómából és elhagyta a grenoble-i kórházat. A menedzser már jóval korábban figyelmeztetett arra, hogy ha Schumachert elszállítják Grenoble-ből, akkor jóval kevesebb információt fognak kiadni az állapotáról.

2014. augusztus 6. – Szörnyű eset borzolta a kedélyeket: cellájában felakasztotta magát a férfi, akit azzal vádoltak, hogy ellopta és több médiumnak megpróbálta eladni Michael Schumacher betegaktáját. Kehm nyilatkozott a család nevében, elmondása szerint sokkolta őket a hír.

2014. szeptember 9. – Miután mintegy három hónapon át Lausanne-ban folytatódott a rehabilitációja, Schumachert hazaszállítják, ám Kehm arra figyelmeztet, hogy ebből még nem következik az, hogy igazán komoly fejlődést mutatna az állapota. „Michael rehabilitációja az otthonában folytatódik a továbbiakban. Sérüléseinek súlyosságát figyelembe véve az elmúlt hetekben és hónapokban sikerült javulást elérnie, azonban továbbra is hosszú és nehéz út áll előttünk.”

2014. november 23. – A hivatalos hírek mostanra teljesen elhallgatnak, csak a találgatások maradnak, és néhány, érdemi információtól mentes üzenet Kehmtől. Mint például a következő: „Most sem adhatok komoly előrejelzést, ez egyszerűen nem lehetséges a helyzetében. Michael előrelépéseket tett, figyelembe véve a sérülése súlyosságát. Lassacskán halad előre, időre, türelemre van szüksége.”

2014. december 13. – Több jelentős szponzora, többek közt a Navyboot és a Jet Set divatcégek is megszüntették a kapcsolatot a közel egy éve súlyos állapotban lévő Schumacherrel.

2014. december 28. – Kehm ismét megszólal, ezúttal már nem először cáfolja Philippe Streiff szavait, aki a család állítólagos barátjaként nyilatkozott Schumacher állapotáról. „Nem erősíthetem meg. Csupán az bizonyos, hogy nem tudom, honnan szedte Mr. Streiff az információit, hiszen velünk nem áll kapcsolatban, és soha nem is állt. Sok időre van szükségünk, hosszú harc lesz. De a sérülései súlyosságának megfelelő haladást azért elkönyvelhetünk.”

2015. február 16. – Az Express beszámolója szerint Schumacher mellett 15 orvos és egészségügyi dolgozó segédkezik egy nap leforgása alatt. Az ilyen különleges ellátás persze nem adatik meg mindenkinek, és a lap szerint Schumacher családja a 2013. decemberi baleset óta már több mint 10 millió fontot, azaz több mint 4 milliárd forintnak megfelelő összeget fizetett a műtétekért és az állandó orvosi jelenlétért. A legutóbbi, nem hivatalos beszámolók szerint a német továbbra sem mindent érzékel környezetében, és nem tud járni és beszélni sem.

schumacher-house

2015. március 4. – Kirabolták a Michael Schumacher kezelését felügyelő orvos irodáját, adta a hírül a német sajtó. A Bild beszámolója szerint a Dr. Johannes Peil klinikáján történt betörés során az elkövetők készpénz mellett különböző dokumentumokat, illetve műszaki cikkeket, többek közt egy laptopot is eltulajdonítottak. Bár nagy volt az aggodalom, végül semmilyen adat nem szivárgott ki a hétszeres bajnok állapotáról.

2015. május 10. – „Kis javulások megfigyelhetőek rajta, de nagyon-nagyon hosszú út áll még előttünk” – nyilatkozta Sabine Kehm a barcelonai paddockban, ahová azt követően látogatott el, hogy a sajtó beszámolt róla: Corinna Schumacher értékes vagyontárgyakat adott el, köztük magángépüket és norvégiai nyaralójukat, mondván, hogy ezeket már úgysem fogják használni…

2015. július 21. – Corinna Schumacher és Sabine Kehm megmutatták, hogy nem a levegőbe beszéltek, amikor azt mondták, hogy megvédik Schumacher privát szféráját: három lapot citáltak bíróság elé azért, mert találgattak a hétszeres bajnok állapotáról.

2015. szeptember 24. – A brit Daily Express arról értesült, hogy Schumacher se beszélni, se sétálni nem képes, ráadásul a mozgáshiány drasztikus fogyáshoz is vezetett: a versenyző mindössze 45 kilogrammot nyom, ami közel áll a kritikus testtömeghez.

2015. október 15. – A Christian Today nevű hírportál szerint Schumacher hatalmas vagyona fogyatkozik: a család a baleset óta több mint 4 milliárd forintot költött a legenda gyógyítására. Sabine Kehm menedzser ezt nem kommentálta, azt viszont elárulta, hogy az egykori versenyző állapota javul.

2015. október 31. – Jean Todt FIA-elnök, aki korábban egy félreértett nyilatkozatával hamis reményt keltett a rajongókban, ismét megszólalt Schumacherről: „Michael közeli barátom, a családja közel áll hozzám, és én is hozzájuk. Nagyon gyakran látom Michaelt, még mindig harcol, és nekünk a családdal együtt ugyanezt kell tennünk”

2015. november 20. –Talán a legkevésbé biztató nyilatkozat az eddigiek közül: „Szörnyű őt a jelenlegi helyzetében látni. Ez egy olyan szituáció, amelyben nem is tudjuk, mit is kellene tennünk” – mondta Luca di Montezemolo, a Ferrari volt elnöke.

2015. december 21. – Közel két évvel a baleset után a német Bunte magazin arról számolt be, hogy Schumacher már képes néhány lépés megtételére terapeutája segítségével, s karját is meg tudja emelni. Sabine Kehm azonban gyorsan cáfolta az értesüléseket.

2015. december 31. – „Technikailag ébren van, a szemei nyitva vannak. Azonban látszólag nem ismeri fel az őt körülvevő környezetet, és azt a pár embert sem, akiknek megengedett találkozniuk vele. Nem reagál, amikor F1 megy a televízióban” – idézi az Il Giornale Leo Turrinit, a Ferrarinál bennfentes újságírót, míg a Gazzetta a következőket írta az állapotáról: „Semmilyen úton nem kommunikál. Több a súlya 45-48 kilogrammnál, ellentétben egyes értesülésekkel, de nem képes a mozgásra.” Természetesen egyik értesülést sem erősítették meg semmilyen szempontból.

2016. január 15. – Jean Todt, az FIA elnöke a Vatikáni Rádiónak elárulta, hogy római látogatása során arra kérte Ferenc pápát, hogy Schumacherért imádkozzon: „Ferenc ismeri Schumachert, valamint a balesetről is hallott. Ő nagyon közel áll a szívemhez, mint azt mindannyian tudjuk, a családhoz tartozik.”

2016. február 12. – A pilóta egykori menedzsere, Willi Weber megelégelte, hogy nincsenek hírek Schumacher állapotáról, szerinte a rajongók és a barátok megérdemelnék a korrekt tájékoztatást: „Úgy gondolom, hogy Michael rajongói örülnének, hogy ha őszinte híreket kapnának az állapotáról. Ahogy azoknak az embereknek is segítene, akikkel Michael az évek során együtt dolgozott, hogy jobban kezeljék a szituációt.” Nem sokkal később Niki Lauda úgy nyilatkozott, hogy bár megérti a család döntését, a teljes hírzárlat egyértelmű következménye a rengeteg álhír és fals információ.

2016. március 13. – Megindokolta Sabine Kehm, miért tartják vissza a Schumacherről szóló híreket – elmondása szerint ez a pilótának egy még a baleset előtti döntésére vezethető vissza: „Egy hosszú megbeszélés folyamán Michael azt mondta nekem: a következő évben nem kell hívnod, el fogok tűnni. Úgy gondolom, a titkos álma az volt, hogy egy napon ezt megvalósítsa. Ezért van az, hogy most semmit sem hagyok kiszivárogni: meg akarom védeni, ahogy kívánta.”

2016. május 12. – Néhány nappal azt követően, hogy a Schumacher kritikus állapotáról szóló hírek elterjedtek a sajtóban, a Marca „hivatalos”, ám meg nem nevezett forrásokra hivatkozva cáfolta ezeket, elmondásuk szerint az elmúlt időszakban sem javulás, sem romlás nem történt.

2016. július 6. – Sabine Kehmet ezúttal egy frankfurti, jótékonysági futballgála kapcsán kérdezték ismét Schumacherről, ő pedig ezúttal is kitérő választ adott – persze aligha számíthatott bárki másra: „Michael nem tűnt el, de a helyzete sajnos nagyon nehéz, ebbe pedig senki sem kaphat betekintést. Úgy hiszem, ezt meg lehet, és meg is kell érteni. Tiszteletben kell tartani, hogy a család nem akar mondani semmit, a magánélete védelmében. Jelenleg csak ez az egyedüli járható út. Ebben a szellemben szeretnénk tevékenykedni. Biztos vagyok benne, ha Michael tehetné, itt lehetne közöttünk, és nagyon élvezné a meccset.”

keepfighting

2016. augusztus 16. – Ezúttal Luca di Montezemolo nyilatkozatától volt hangos a média, csakhogy a világsajtó által felkapott megszólalás valójában több hónappal korábbról származott – az olasz képviselője ezt követően viszont tényleg megszólalt, s cáfolta a híreszteléseket.

2016. szeptember 19. – A német Bunte arról számolt be korábban, hogy a síbalesetet szenvedő hétszeres F1-es világbajnok „már tud járni”, ez azonban nem volt igaz – akár 100 ezer euróba is fájhat a lapnak ez a hazugság, miután a család beperelte a magazint a valótlan állítás miatt. Mindez napokkal azt követően jelent meg a sajtóban, hogy a szintén német Die Aktuelle egyenesen azt állította, hogy az expilóta SMS-t küldött a feleségének – természetesen ezt is érdemes erős fenntartásokkal kezelni.

2016. november 3. – Egy újabb régi barát, Ross Brawn is megszólalt Schumacherről, méghozzá az elmúlt időszak legbiztatóbb nyilatkozatát adta: „A család úgy döntött, hogy a nyilvánosságtól elzárva felügyeli Michael felépülését, én pedig ezt tiszteletben is tartom. Vannak biztató jelek, mi pedig minden nap azért imádkozunk, hogy még több ilyenről érkezzenek hírek. Nehezen tudnék ennél többet mondani, hiszen elfogadom a család titoktartását. Az nyilvánvaló, hogy rengeteg spekuláció kering Michael állapotáról. Ezek többsége téves, mi pedig csak reménykedünk, hogy további javulás következik be, és hogy egy napon láthatjuk még Michaelt felépülve a szörnyű sérüléseiből” – mondta, csakhogy nem sokkal később pontosítani kényszerült a javulás kifejezésen… „A múltkor úgy idéztek, mintha azt mondtam volna, hogy javul az állapota, de nem igazán így értettem. A család zártkörűen felügyeli a felépülését, ezt pedig tiszteletben kell tartanom. Emiatt nem is akarok beszélni az állapotáról azon kívül, hogy nagyon remélem, a jövőben még láthatjuk Michaelt olyannak, amilyennek ismertük…” Brawn szavait azonban akár úgy is lehet érteni, s egyesek meg is próbálták, hogy amit mondott a javulásról, az igaz volt, csakhogy a család politikája miatt kénytelen volt visszavonni állításait.

2016. december 18. – A német tartományi ügyészség megerősítette, hogy ismeretlen tettes ellen indítottak nyomozást, amiért különböző szerkesztőségeknek egymillió euróért kínáltak eladásra egy képet az F1-es legendáról. Szintén Schumacherrel kapcsolatos hír, hogy a családja „Folytasd a harcot” névvel kezdeményezést indít. Kehm ennek kapcsán arról beszélt, hogy a versenyző állapota a legszigorúbb magánügy, nem pedig közügy, ennek fényében pedig súlyos büntetés várhat az állítólagos fotó elkészítőjére.

2017. január 26. – A „Folytasd a harcot!” kezdeményezés egy díjat is létehozott, amelyet időről időre a súlyos sérülés után visszatérő és nagy eredményeket elérő sportolóknak ítélnek oda. A díjat első alkalommal a német parasportoló, Vanessa Low kapta, aki 15 évesen mindkét lábát elveszítette, amikor egy vonat elé esett, de soha nem adta fel, s a riói paralimpia egyik legnagyobb sztárja lett: világrekorddal nyerte meg a távolugrást kategóriájában, 100 méteren pedig élete legjobbját futva ezüstérmes lett.

FIA-Hall-of-Fame-Michael-Schumacher

2017. március 15. – Az új F1-es szezon előtt sokaknak szemet szúrt, hogy eltűnt a Mercedes autóiról a #KeepFightingMichael felirat, amivel az elmúlt három évben korábbi pilótáját buzdította a csapat. Toto Wolff gyorsan leszögezte, nem valamilyen tiszteletlenségről, hanem egy észszerű lépésről van szó: „Azért vettük le, hogy a jövőben szabadon használhassák ezt a kifejezést. A „Keep Fighting” most már egy 2016 végén alapított kezdeményezés, amelynek célja, hogy Michael legendás küzdőszellemével bátorítson embereket. A Mercedes és Michael Schumacher családja továbbra is együtt dolgozik számos közös programon, amelyeket idejében kommunikálunk majd.”

2017. március 29. – Ahogy a hétszeres bajnok fia, Mick Schumacher egyre feljebb lépdel az autósportok ranglétráján, egyre sűrűbben kell elhesegetnie maga körül az apjára vonatkozó kérdéseket. A 2017-ben az F3 Eb-n szereplő tinédzser márciusban kivételt tett és mondott pár mondatot a német RTL-nek. „Az apám valóságos bálvány számomra. Egyszerűen azért, mert ő a legjobb. Ő a példaképem. Világbajnok akarok lenni a Formula-1-ben. Jelenleg a magam útját járom, s meglátjuk, mit hoz majd a jövő.”  

2017. július 3. – Mainzban jótékonysági futballmeccset rendeztek Schumacher tiszteletére, amelynek bevételeit a Keep Fighting, valamint Dirk Nowitzki alapítványa között osztották szét. Pályára lépett Mick Schumacher, Mika Hakkinen, David Coulthard, Miroslav Klose és Lukas Podolski is.

2017. augusztus 27. – Felelevenedett a múlt, amikor a Belga Nagydíj rajtja előtt Mick Schumacher lehetőséget kapott arra, hogy körbevezesse apja első világbajnok autóját a kedvenc pályáján: Spában ismét a Benetton B194-es körözött egy Schumacherrel a volánnál. Egy nappal korábban is átélhettünk egy történelmi pillanatot, amikor Lewis Hamilton beállította a hétszeres bajnok pole-rekordját, amit aztán hamarosan túl is szárnyalt.

2017. szeptember 20. – Egy német lap arról ír, hogy Schumacherék az Egyesült Államokba költözhetnek, ahol egy újabb agysérülésekre szakosodott specialista venné kezelésbe a németet. Az értesülést nem erősítették meg hivatalosan.

2017. december 5. – Az FIA által létrehozott Hírességek Csarnokának első képviselői közé Michael Schumachert is felvették - az érte járó elismerést Sabine Kehm vette át a hétszeres bajnok nevében. Jean Todt érzelmes beszédében elmonda, mennyire hiányzik mindenkinek Schumacher jelenléte. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: