DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 4. hétfő
Retro

Retro – Hagyjatok békén, tudom, mit csinálok!

Egy legendás rádióüzenet tette örökre emlékezetessé a Lotus 25 év után elért első F1-es győzelmét, de sok mást is mondott aznap Kimi Raikkönen – dobogós szavaival még egy figyelmeztetést is kiharcolt.

A 2012-es világbajnokság utolsó három futamát három különböző kontinensen rendezték novemberben, ezek közül az első az Abu Dhabi Nagydíj volt, ahová Sebastian Vettel 13 pont előnnyel érkezett meg a sokáig vezető, ám két rajtbaleset miatt a nyári szünet után másfél hónap alatt kétszer is nullázó Fernando Alonsóval szemben.

A szabadedzéseken a két McLaren és Vettel volt a leggyorsabb, de közülük is Lewis Hamilton tűnt a pole elsőszámú esélyesének, aki az időmérő mindhárom szakaszában a leggyorsabb volt, azaz be is söpörte a rajtelsőséget Mark Webber előtt, aki végig gyorsabb volt csapattársánál. Hamarosan még rosszabbra fordultak a dolgok Vettel számára, hiszen a német autójában nem maradt elég üzemanyag a mintavételhez, ezért kizárták az időmérő edzésről. A harmadik helyet Pastor Maldonado örökölte meg a Williamsszel, míg a negyedik rajtkocka Kimi Raikkönené lett.

maldonado_2012_abu_dHamilton jól jött el a rajtnál, s magabiztosan vezette is a versenyt, miközben Vettel a bokszból indulva gyorsan átgázolt a mezőny említésre kevésbé méltó részén, s már a 12. helyen állt, amikor a 9. körben be kellett küldeni a biztonsági autót, miután Nico Rosberg belerohant Karthikeyan műszaki hiba miatt lelassuló HRT-jébe – mindez azután történt, hogy Rosberg már megjárta a bokszot és Grosjeannal történt ütközés miatt.

Az ekkor még csak kétszeres bajnok német aztán ismételten a mezőny végéről volt kénytelen előretörni, miután egy a safety car mögötti incidens őt is orrkúpcserére kényszerítette. Hamilton időközben végig vezetett – immár Raikkönen és Maldonado előtt, miután Webber elrontotta a rajtját. Az ausztrál egyként később önhibáján kívül kiesett a versenyből, s a baleset miatt tért vissza másodszor a biztonsági autó a pályára.

Hamarosan azonban következett a fordulat: a brittel a szezon során immár nem először kibabrált a technika, s a hajtáslánc meghibásodása miatt a pálya szélén fejezte be a versenyt. Így vette át a vezetést Kimi Raikkönen, aki visszatérése óta már hatszor megjárta a dobogót, a győzelem viszont nem jött össze neki. Fernando Alonso és Pasttor Maldonado követte őt – a spanyol ugyanis pillanatokkal Hamilton kiesése után megelőzte a venezuelait.

„Hagyjatok békén, tudom, hogy mit csinálok” – hangzott el nem sokkal később a legendássá vált üzenet a Lotus csapatrádiójában, miután a csapat szerette volna tájékoztatni Raikkönent Alonso lemaradásáról. A csapat pedig megtette, amire a finn kérte őket, aki cserébe tette a dolgát, s minimális előnyt meg tudott őrizni Fernando Alonsóval szemben. A spanyol nem lehetett különösebben boldog, hiszen mindössze három pontot tudott faragni Vettellel szemben a hátrányán – a német ugyanis a hajrában egészen a harmadik helyig tört előre.

A díjátadó után egyébként a 2009 óta először nyerő finnt, s jelenlegi csapattársát is figyelmeztetésben részesítették, mivel illetlen szavakat használtak a dobogón.

kimi_2012_abu_d

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: