DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Retro

Amikor Vettel nem tudott mit kezdeni Webberrel

Az öt közös szezon alatt Sebastian Vettel ausztrál csapattársa fölé nőtt a Red Bullnál, de néhányszor Mark Webber kerekedett felül.

A Red Bull kötelékét a 2007-es szezon óta erősítő Mark Webber és Sebastian Vettel 2009 és 2013 között alkottak egy csapatot. A Toro Rossótól csodagyerekként érkező német végül négy világbajnoki címet szerzett az időszakban, míg Webber legfeljebb az összetett bronzéremig jutott, de főleg az első időszakban a jóval tapasztaltabb, 11 évvel idősebb ausztrálnak is termett babér: 2010-ben a szezon zömében az tűnt valószínűbbnek, hogy a veterán pilóta szerezheti a Red Bull első világbajnoki címét.

„Nem akarom magam fényezni, abban az időben erős voltam, de ha Marknak olyan napja volt, amikor minden összeállt számára, akkor hihetetlen dolgokat láttunk” – mondta a Beyond the Grid podcastben az egykori csapattársról Vettel. „Egy olyan hétvégét emelnék ki, amilyen a 2009-es volt a Nürburgringen, mikor egyszerűen kifogytam az eszközökből. A futam után azt mondtam: nem tudom, hogy csináltad, de le a kalappal előtted.”



A 2009-es Német Nagydíjon Mark Webber pályafutása első pole-pozícióját és futamgyőzelmét szerezte – annak ellenére, hogy le kellett töltenie egy bokszutca-áthajtásos büntetést, amely után egészen a nyolcadik helyre esett vissza. Vettel azon a napon a második helyen ért be mögötte.

„Annyira gyors volt, sokkal gyorsabb, mint én. A következő versenyen, amit ezen a pályán tartottak, igyekeztem javulni a Nürburgringen, de talán a pálya nem szeretett engem, vagy nekem nem ment a vonalvezetés. Neki mindenesetre fontos volt, hogy a ’boldog helyén’ legyen: ha ez megvolt, az autó pedig azt csinálta, amit akart, lenyűgöző volt” – beszélt Webberről Vettel, akinek hazai versenye sosem kedvezett, 53 futamgyőzelméből csupán egyet szerzett a Német Nagydíjon, 2013-ban.

Webber mindenkit lelépett a Nürburgringen 2009-ben

A legtehetségesebb csapattárs Raikkönen volt

A szóban forgó podcastben Vettel Webbert jelölte meg a leggyorsabb versenyzőként, akivel együtt szerepelt 16 szezont felölelő pályafutása során: a német csak egykori csapattársai közül volt hajlandó választani, arra hivatkozva, hogy csak esetükben tudja, mennyit számított az egymáshoz viszonyított teljesítményben az autó. A legnagyobb tehetségként hasonló logika alapján egy másik volt csapattársat választott ki: Kimi Raikkönent.

„Kimit tartom a legnagyobb természetadta tehetségnek, akivel találkoztam” – fogalmazott szintén a Beyond the Gridben. „Nyers sebesség tekintetében őt tartom annak. Ha lenne olyan verseny, amely során naponta autót kellene váltani, akkor tíz nap után Kimi mindenkit lekörözne, annyira magától jön ez neki. Nincs szüksége időre, hogy alkalmazkodjon az autóhoz, elég egy kormányt adni neki, és már tudja, mit csináljon. Néha igazságtalannak érződik, hogy az embernek előbb meg kell szoknia az autót, a pályát, a körülményeket, neki viszont ez azonnal jön” – dicsérte a visszavonuló Vettel Raikkönent, akivel négy szezonon át osztoztak a Ferrari garázsán.

A négyszeres világbajnok nem az a típus, aki sajnálná a dicséretet versenytársaitól: egy osztrák tévéműsorban Max Verstappent méltatta, a holland villámgyors helyzetfelismerését kiemelve.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: