DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Retro

Rossi: Közel voltam az F1-re váltáshoz

A MotoGP-től tavaly visszavonult olasz elmondta: másfél évtizede tényleg kis híján négy kerékre váltott, még anyukája is biztatta, de a szíve mélyén érezte, hogy a motoros királykategóriában a helye.

A motorosok között kilenc világbajnoki címet nyerő és legendává váló Valentino Rossit mindig is vonzotta az autóversenyzés is, aminek ékes bizonyítéka, hogy a MotoGP-ből való visszavonulása után idén négy keréken láthatjuk majd. Sok-sok évvel ezelőtt, pályája csúcsán ráadásul a Formula-1-gyel is szemezett a Doktor, aki 2004-ben vezetett először F1-es Ferrarit – az akkori élményeket így elevenítette fel az olasz Graham Bensinger műsorában:

rossi-ferrari-2006-dppi



„Az egy nagyon jó időszaka volt az életemnek. Stefano Domenicali a Ferraritól felhívott és azt kérdezte, miért nem próbálom ki az autójukat. Van egy pályájuk Fioranóban, ahol tesztelni szokták a Formula-1-es gépeiket. Egyperces kört lehet rajta menni, de gyors, van rajta hajtűkanyar, szóval minden megvan. Igent mondtam. Megszerveztük az egészet, titokban érkeztem meg egy nappal előtte. Meg kellett próbálnunk titokban tartani a dolgot, de végül nem jött össze.”

Néhány évvel később, 2006-ban aztán komolyan felmerült, hogy áttegye a székhelyét az F1-be, de végül éppen egy valenciai közös teszt után tette le a voksát véglegesen a MotoGP mellett: „Nagyon közel voltam a váltáshoz. 2006-ban részt vettem egy igazi teszten a versenyzőkkel Valenciában. Jó teszt volt, elég gyors voltam. De emlékszem, hogy a hazafelé tartó repülőúton jött el a pillanat, amikor a MotoGP-ben maradás mellett döntöttem. A Formula-1-et illetően is volt egy terv, de nem rögtön a Ferrarival. Egy kisebb csapattal kezdtem volna, hogy tapasztalatot szerezzek, s ha elég gyors vagyok, akkor kerülhettem volna a Ferrarihoz” – fogalmazott Rossi, akivel kapcsolatban korábban sauberes lehetőséget említett Luca di Montezemolo, a Scuderia akkori elnöke.

„Sok volt a kérdőjel. Úgy gondolom, autóval sem voltam rossz, de a MotoGP-ben akartam folytatni a versenyzést. Nem volt könnyű. A mellettem állók is biztattak, hogy váltsak autóra, tartsak a Ferrarival, mert az valami nagy dolog lenne. Amikor elmagyaráztam nekik a dolgokat, mindenki mondta, hogy ’nem, nem, menj az F1-be!’. Például anyukám is. De magamnak kellett döntenem, és a szívem mélyén úgy éreztem, a MotoGP-ben kell maradnom” – mondta el a lassan 43. életévét betöltő klasszis, aki az ominózus döntés után még két címet szerzett a kétkerekűek királykategóriájában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: