DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

„Nicónak ezer kör kellett, Lewisnak kettő”

A Mercedes vezető stratégája, James Vowles árult el érdekes részleteket arról, hogy miben rejlett Nico Rosberg igazi erőssége a Lewis Hamiltonnal közös F1-es szezonjaik során.

A hibrid korszak első éveit Lewis Hamilton és Nico Rosberg házon belüli párharca határozta meg a Mercedesnél. A páros már 2013-ban is egymás oldalán versenyzett, de 2014-től kezdődően harcolhattak egymással a vb-címért. Elsőre Hamilton szoros küzdelemben győzött, majd egy könnyebb év következett a brit számára, 2016-ra viszont Rosberg alaposan felszívta magát és mindent a célnak alárendelve harcolt brit kollégája ellen, akit végül le is tudott győzni.

rosberg-hamilton-2016-dppi



A két pilóta kapcsán az a kép alakult ki, hogy Hamilton volt kettejük közül az ösztönös zseni, míg Rosberg elsősorban kemény munkával tudott felérni csapattársa szintjére. Ezt a nézetet erősítette meg most James Volwes, a Mercedes vezető stratégája is, aki a Beyond the Grid podcastban beszélt róluk:

„Ha megnézzük az adatokat, akkor ha Nicónak adtál ezer kört, akkor lassan, fokozatosan egy hihetetlen teljesítményszintet ért el. Ha Lewisnak két kört adtunk, akkor ő már ott volt, ha ez így érthető” – hasonlította össze a pilótákat a szakember. „Amiben Nico zseniális volt, az az, hogy ha adtunk neki időt az autóban, hogy lássa, mit csinál a csapattársa, akkor hihetetlen, amit elért. Ebben volt jó: folyamatosan alkalmazkodott és fejlődött, ha megfelelő idő állt a rendelkezésére. Ez nem azt jelenti, hogy gyenge lett volna változó körülmények között, csak ebben rejlett az igazi erőssége kettejük viszonylatában.”

Vowles az interjú során azt is elárulta, mi Hamilton igazi erőssége: „Sosem adja fel, soha. Nem láthatunk olyat tőle, hogy leszegi a fejét és azt gondolja, hogy ’12. vagyok, feladom’. Csak tudni akarja, mi vár rá és hogyan harcolhat. Gyakran nekünk kell mondani neki, hogy fogadja el azt, ahol van, mert már nem elérhető az előtte álló cél. Ez az az erősség, ami a rossz napokon is segít előretörni és harcolni. Rengeteg olyan verseny volt, amit volt szerencsénk vele megélni, amikor nem ő volt előbbre a két autóból, mégis foggal-körömmel küzdött, és tudtunk, hogy mindent bele fog adni. Talán frusztrált és mérges volt olykor, hogy egy hiba nehéz helyzetbe hozta, de utána is rendre teljesít.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: