DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Retro

Négyszeres világbajnok lett volna Senna, ha nem a szívére hallgat

Ayrton Senna aláírásra kész szerződést kapott a Williamstől az 1992-es szezonra. A Honda iránt érzett hűségből a McLaren mellett döntött, a Williams pedig toronymagasan világbajnok lett.

Május 1-jén évről évre a brazil legendára, Ayrton Sennára emlékezünk, aki 1994-ben ezen a napon veszítette életét egy Williams volánja mögött. A háromszoros világbajnok 1988-ban, 1990-ben és 1991-ben szerezte vb-címeit a McLaren-Honda színeiben, az utolsó év második felében azonban a mérleg már a Williams és Renault párosítása felé billent. Mint kiderült, Sennának már abban az évben dilemmát jelentett, hogy csapatot váltson, menedzsere pedig szerződésajánlatot tárgyalt ki a rivális istállóval.

„Ayrton a Williamshez akart menni, de hűséges volt a Hondához” – mondta az egykori menedzser, Julian Jacobi a Beyond the Grid adásában. „Az ösztöne azt súgta, hogy hamarabb a Williamshez menjen, de hűséges volt, elsősorban Mr. Kawamotóhoz, a Honda akkori elnökéhez. Nagyon közel álltak egymáshoz, mert a Honda gyakorlatilag magával vitte Ayrtont a McLarenhez 1988-ban, és három bajnoki címet nyertek együtt.”

 

Senna utolsó világbajnoki évében, 1991-ben a Brazil Nagydíj dobogóján


„Már 91 végén, a harmadik bajnoki cím évében azt súgták az ösztönei, hogy a Honda nem lesz a régi és aggódott a jövő miatt” – árulta el a menedzser, aki a belga versenyhétvégén tette le a Williams aláírásra váró szerződését védence elé. Arra számított, hogy Senna 1992-re elkötelezi magát a rivális csapathoz, de ekkor fordulat történt.

„Emlékszem, hogy Spába két szerződéssel érkeztem, egy mclarenessel és egy williamsessel. Ayrton is tudta, gondolom én, hogy a Williamshez kellene mennie. Mindkét kontraktus aláírásra kész volt. Vasárnap reggel úgy gondoltuk, hogy a Williamsét fogja aláírni. Éjszaka viszont beszélt Kawamotóval, aki Japánban volt, vasárnap reggel pedig azzal jelent meg, hogy maradni fog még egy évig. Így folytatta a McLarennél 92-ben.”

 

Senna a McLarennel és Mansell a Williamsszel 1992-ben

Jacobi úgy gondolja, ha Senna csapatot váltott volna, Nigel Mansell – aki végül toronymagasan, már augusztusban megnyerte az 1992-es világbajnoki címet – nem maradt volna a Williamsszel. Erős csapattárs nélkül pedig minden bizonnyal Senna hasonlóképpen tarolt volna a kimagasló FW14B-vel.

„Már 92-ben átmehetett volna, Nigel pedig valószínűleg nem lett volna ott. Abban az évben pedig ő nyerte a bajnokságot. De mivel Ayrton kihátrált, Mansell maradt. Tehát Kawamoto győzte meg őt a maradásról azzal, hogy a Honda elkötelezett marad” – összegezte az egykori menedzser.

Mint ismert, az 1992-es szezonban a McLaren-Honda már csak árnyéka volt korábbi önmagának, Senna címvédőként is csak negyedikként végzett az egyéni összetettben. A japán márka az év végén távozott a Formula-1-ből. A Williamshez igazolást ezúttal a Mansellt váltó Alain Prost hiúsította meg, aki kikötötte, hogy Senna nem lehet a csapattársa. Az átszerződés elől végül 1994-ben gördültek el az akadályok, a tragikus emlékezetű évben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: