DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Csak egyszer szúrt el Alonso csapatváltást exfőnöke szerint

A McLarenhez szerződés volt „az egyetlen hülyeség” a spanyol részéről, mondja Flavio Briatore. A Ferrarinál elbukott 2010-es vb-címről úgy beszélt: „előtte sosem láttam Fernandót sírni”.

Fernando Alonso Formula-1-es pályafutása arról marad emlékezetes, hogy nagyon korán kétszeres világbajnok lett – a maga idejében a legfiatalabb –, félresikerült csapatváltásai miatt azonban a harmadik trófeát sosem szerezte meg. A spanyolt felkaroló és Renault-ba ültető Flavio Briatore szerint azonban csak egyetlen átigazolást szúrt el Alonso csúnyán.

„Az egyetlen hülyeség a McLarenhez igazolás volt” – jelentette ki a Corriere dello Sportnak Briatore. Alonso kétszer is a McLarenhez szerződött: 2007-ben címvédő világbajnokként a Renault-tól, 2015-ben a Ferrarit elhagyva. Először egyetlen szezonon át maradt, másodjára négy évet töltött a csapatban, de Honda- és Renault-motorral a dobogóig sem jutott.

 



„Amit nagyon bánhat, az a Ferrari, ahol két világbajnoki címet veszített el önhibáján kívül” – folytatta a 70 éves olasz. A Maranellóba igazolás nem volt rossz döntés, de keserű emlékeket szült. „Először 2010-ben, amikor már kezében volt a győzelem, de a bokszfalon hibáztak. Nagyon megviselte, előtte sosem láttam Fernandót sírni. Máshogy alakulhatott volna az F1 története, mert utána évben a hihetetlen motivációjával újra nyerhetett volna. Akkor Domenicali és Montezemolo is maradt volna a csapatnál.”

Helyette Alonso háromszor lett második az év végi értékelésben. Briatore meggyőződése, hogy a megváltozott csapatvezetés űzte el: „Voltak ellentétek Mattiaccival, mert mindig Fernando volt a hibás. Még mindig nem értem, hogy nem tud a Ferrari nyerni: megvan a kellő pénz, ott van a történelem, a kiváló szakemberek. Szerintem az hiányzik, ami összefogja az egészet” – szúrt oda kicsit az olasz csapatnak.

Mennyire tartja jó versenyzőnek a spanyolt az F1 történetének mércéjével? Minden idők legjobb pilótáinak dobogójára is felfér nála: „Sennát és Schumit együtt tenném az első helyre, mert nem igazán láthattuk őket egymás ellen versenyezni. Utánuk jönne Fernando. Ha csapatom lenne, őt választanám, a rottweilert, aki nagyon keveset hibázik.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: