DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Retro

Prost: Megismételhetetlen a rivalizálásunk Ayrtonnal

A négyszeres világbajnok francia szerint a mostani versenyzők között nem alakulhat ki olyan legendás párharc, mint annak idején Senna és közte, amely azóta is meghatározza az életét.

A mai napon ünnepelné 60. születésnapját Ayrton Senna, akinek kétségkívül Alain Prost volt a legnagyobb ellenfele Formula-1-es pályafutása során. Ők ketten csaknem egy évtizedet határoztak meg a száguldó cirkuszban, kapcsolatuk viszont a McLarennél közösen eltöltött évek során elmérgesedett. Prost szerint rivalizálásuk egészen páratlan az F1 történetében: „Nincs olyan nap, hogy valaki ne beszélne rólam és Ayrtonról az ismerőseim közül: ez azt mutatja, hogy valami olyasmit értünk el, ami mostanáig kitart. De akkoriban persze ezt nem fogtuk fel.”

prost-senna-1989-dppi



„Nem tudom, hogy a mi rivalizálásunk ugyanolyan-e, mint a mostaniak: más időket élünk, sokkal kifinomultabb a versenyzés világa, megváltozott a környezet, és a kapcsolatok sem ugyanolyanok már. Végül figyelembe kell vennünk a versenyzők karizmáját, stílusát és személyiségét is” – nyilatkozta a négyszeres világbajnok a La Repubblica hasábjain.

Prost ugyanakkor kiemelte: utolsó versenye, az 1993-as ausztrál futam után, amikor Senna felhívta őt maga mellé a dobogó legfelső fokára, barátokká váltak – olyannyira, hogy a brazil többször is beszélt személyes dolgokról neki. A francia felelevenítette az emlékezetes „Mindannyiunknak hiányzol, Alain”-üzenetet is a tragikus 1994-es San Marinó-i Nagydíjról: „Emlékszem arra a rádióüzenetére is Imolából, mielőtt meghalt. A francia TF1 készített vele interjút, és tudva, hogy én vagyok a kommentátor, mondta ezeket a szavakat. De akkor nem voltam épp a stúdióban, csak a halála után mutatták meg nekem a felvételt, amitől könnyes lett a szemem.”

„Visszanézve tudtam, hogy valami nem stimmel. Az egész világ vagy Sennával, vagy Prosttal volt. És aztán hogyan végződött mindez? Kettőnk története végérvényesen összefonódott: nem is csak a pályafutásom, hanem az életem is. Örökké ennek a rivalizálásnak/barátságnak a fényében fogok élni” – fogalmazott Prost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: