DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Retro

Schumacher vissza akart vonulni Senna halála után

Többen fontolóra vették a brazil zseni 1994-es halála után, hogy nem ülnek többé versenyautóba. Most azt is megtudhattuk, hogy a később hétszeres világbajnokká váló német legenda is ezt akarta.

Ayrton Senna 1994-ben tragikus körülmények között vesztette életét Imolában, ami ráadásul csak egyetlen egy nappal követte Roland Ratzenberger halálát. Többek között a brazil jó barátja, Gerhard Berger is nagyon komolyan elgondolkodott azon, hogy otthagy mindent és nem versenyez többé.

Michael Schumacher abban az évben végül megszerezte első világbajnoki címét a Benetton-Forddal, amit később még hat követett (egy Flavio Briatore istállójával, öt további pedig a Ferrarinál az új évezred elején). Pedig az F1 története egészen máshogy is alakulhatott volna, ahogy azt most egykori csapatfőnökétől megtudhattuk.

Senna halála után Schumacher is elgondolkodott az azonnali kiszálláson


Az év elején úgy festett, hogy két korszakos zseni, Michael Schumacher és Ayrton Senna összecsapását láthatjuk egész évben, de végül 1994 teljesen másról maradt emlékezetes. A harmadik versenyen Senna (valójában máig vitatott okból) kiegyenesítette a Tamburello kanyart és a szerencsétlen balesetet nem élte túl.

Ez pedig az addig magabiztos Michael Schumacher gondolkodását is megváltozatta. „Michael teljesen megváltozott Ayrton Senna halálát követően. Egészen komolyan fontolgatta, hogy abbahagyja a versenyzést, de szerencsénkre, végül maradt az F1-ben” – mondta el Flavio Briatore a Kölner Expresss című lapban.

Érdekes képet mutat, ha egyáltalán nagyjából belegondolunk, hogyan alakult volna a Formula-1 történelme, ha Schumacher 1994 tavaszán tényleg abbahagyta volna a versenyzést. Így viszont, hogy maradt, elképesztő rekordokat állított fel, amiknek egy részét Lewis Hamilton azóta megdöntötte.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: