DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Retro

Amiért Todt nemet mondott Sennának

A tragikus 1994-es évet Ayrton Senna Ferrari-versenyzőként is megkezdhette volna. Jean Todt felidézte a tárgyalást, amelyet a brazil világbajnokkal folytatott 1993 őszén, valamint elmondta, miért hiúsult meg a megegyezés. A következő versenyen fordulat történt a pilótapiacon, Senna pedig a Williamsnél kötött ki.

Az 1993-as szezonban Ayrton Senna utolsó évét töltötte a McLarennél, mely csapattal három világbajnoki címét szerezte, Jean Todt pedig mindössze három hónapja kinevezett sportigazgatóként ténykedett a Ferrarinál. A legendás brazil halálának 25. évfordulója kapcsán Todt felidézte, amikor az Olasz Nagydíjon háromórás, privát találkozóra ültek össze, Senna pedig szerződést akart kicsikarni a királykategóriában még rutintalan franciától a következő idényre.

„Három órát töltöttem vele az irodámban, amely során a Ferrarihoz való csatlakozásáról beszéltünk. Akkoriban, ’93 szeptemberében nagyon jönni akart volna” – mondta el a racefans.net-nek adott interjúban Jean Todt, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke.



„Ő azonban már ’94-ben csatlakozni akart, márpedig a szezonra szerződésünk volt két pilótával, (Jean) Alesivel és (Gerhard) Bergerrel. Mondtam neki, hogy van két versenyzőnk. Mire ő: a Formula-1-ben a szerződések nem számítanak. Erre én azt mondtam, az én szememben a szerződések bizony számítanak.”

A következő versenyen, Portugáliában aztán nagy fordulat történt a pilótapiacon: a világbajnoki címet hétvégén bebiztosító Alain Prost bejelentette visszavonulását, annak ellenére, hogy a következő idényre szerződéssel rendelkezett a Williamsszel. Az út megnyílt Senna előtt a Formula-1 akkori domináns csapatához 1994-re, amely év sajnos a további sikerek helyett a tragédiáról maradt örökké emlékezetes.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: