DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

A Bajnokok fala jócskán szedi áldozatait

Nem sok hely van a Formula-1-ben, amelyről tudjuk, hogy pontosan ugyanott hibázott Schumacher, Villeneuve, Button, Vettel, Hill és sokan mások. Van, aki többször is megjárta.

Az utóbbi hetekben Romain Grosjean és Max Verstappen is össztűz alá került, miszerint idén túl sokat hibáznak, néhány szakember már a helyüket is megkérdőjelezte a száguldó cirkuszban. Az egyik híres nagy kritikus, Jacques Villeneuve is kiosztotta Max Verstappent. A hollandra az az egyik legnagyobb panasz, hogy kétszer ugyanott, ugyanúgy hibázni azt feltételezi, hogy nem tanul a hibáiból.

Ez Villeneuve hazai futamának leghíresebb kanyarja, a célegyenes előtti sikán igen gazdag történelme miatt felettébb érdekes. Abban a kanyarban könnyű eldobni a gépet, elég egy apró hiba és máris a falban találja magát a pilóta. Ez éppen az 1997-es világbajnokkal kétszer is megesett, mert az 1997-es és az 1999-es futamot is ugyanott, a falban fejezte be.

Wurz és Villeneuve 1997-es hibája

Az utóbbi bő húsz évben igen sokan pórul jártak ebben a hírhedt sikánban, ebből szemezgetünk most. 1997-ben tehát a későbbi világbajnok kanadai már a második kör végén megperdült és a falnak csapódott, de előtte nap az újonc Alexander Wurz Benettonja is megkóstolta ugyanott a betont.

1999-ben egy újonc és három világbajnok csapta oda

1999-ben már alig tudtuk számolni, hány pilótának ért véget a versenye az utolsó sikán után. Ricardo Zonta, Damon Hill, Michael Schumacher és Jacques Villeneuve is hibázott, mindnyájan kiállni kényszerültek.

2005-ben Jenson Button futama ért itt véget

2005-ben egy újabb (későbbi) világbajnok, Jenson Button szúrta el a kigyorsítást, leamortizálta BAR-Hondájának jobb oldalát, természetesen ő sem tudta folytatni. 2011-ben csodálatos győzelemmel kárpótolta magát.

Vettel is felkenődött már a Bajnokok falára

Néhány évvel később, már világbajnokként Sebastian Vettel is nekicsapódott ugyanannak a falnak, jókora anyagi kárt okozva a Red Bullban. A rossz nyelvek szerint idén Romain Grosjean és Max Verstappen a fő esélyes erre a produkcióra. További pilóták is jártak már pórul a „csattanós” helyen, Monteiro, Barrichello, Heidfeld, Liuzzi, Maldonado (meglepő lett volna, ha kimarad) is tudna mesélni, milyen nekiütközni az F1 egyik leghíresebb falának.

Alonso bámulatos módon úszta meg a csattanást

A végére pedig jöjjön egy fantasztikus mentés egy másik világbajnoktól, Fernando Alonsótól. 2013-ban ő is hibázott a sikánban, ám ő Vettellel ellentétben (a szakértők legnagyobb csodálkozására) valahogy megfogta a fal felé meginduló Ferrarit és nehezen, de bevette a kanyart. Az utóbbi évek egyik legkomolyabb mentését mutatta be a spanyol ász.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: